Drie legendarische drummers in Bimhuis, Amsterdam
Jeff 'Tain' Watts, Louis Hayes en Rudy Royston
Muzieknieuws 29-01-2017 16:33
'Legendary drummers!'. Zo afficheert het Bimhuis de komst van de drie bands van drummers die de komende twee maanden de vermaarde jazzclub in Amsterdam aandoen. Of Rudy Royston echt al legendarisch is met zijn 20-jarige carrière valt nog te bezien, maar zijn cv is welzeker indrukwekkend. Dat Louis Hayes legendarisch is staat wél vast, Hij komt zijn 80-jarige verjaardag in Amsterdam vieren met zijn eigen kwartet. Jeff 'Tain' Watts is al jaren een Slagwerkkrant-favoriet en wat ons betreft absoluut legendarisch! Bovenstaande foto nam Tineke van Bredrode tijdens het vorige concert van Watts in het Bimhuis, 2009.
Tussen 11 februari en 25 maart kan je de concerten van de drie komen bekijken.

Mocht je Jeff Watts nog nooit hebben zien spelen: het is een hynotiserende ervaring. Voor hem zelf ook, want tijdens het spelen zie je hem in opperste passie-concentratie wegdrijven. Het is een van die drummers die je keihard hoort swingen, maar waarvan je niet precies kan pakken hoe hij dat nou voor elkaar krijgt.

Met Wynton Marsalis speelde hij onnavolgbare partijen zoals bijvoorbeeld in deze geweldige versie van Autumn Leaves (1987). 

Jarenlang speelde hij ook bij Branford Marsalis. Beluister zijn fraaie spel op Doctone (1999)

 

In het Bimhuis nam hij in 2003 met Branford Marsalis Coltrane's A Love Supreme op, later bekroond met een Grammy.

  

Watts maakte eveneens een flink aantal platen onder eigen naam, met Blue Vol. 1 en Blue Vol. 2 als laatste wapenfeiten.
Beluister Blue Vol. 2 op Bandcamp. Klik hier.  

In het Bimhuis speelt Watts met gitarist Paul Bollenback en bassist Orlando le Fleming, die ook meedoen op zijn recente albums Blue, Vol. 1 & 2. Hierop zijn vooral blues en ballads te horen, maar klinkt ook de rauwheid van de straat door. De meeste opnames vonden plaats in Watts’ eigen studio, een voormalige kerk in Easton, Pennsylvania. 

ZA 11 FEB 20:30 ZITPLAATS € 22 / STAANPLAATS € 18
Klik hier voor tickets: https://bimhuis.nl/concerten/jeff-tain--watts-trio

Het Jeff 'Tain'Watts Trio speelt ook in Lantaren/Venster, Rotterdam, op zaterdag 4 februari: https://www.lantarenvenster.nl/36-5708-Jeff_Tain_Watts_Trio  


 

QUINTESSENTIAL LOUIS HAYES
80TH BIRTHDAY CELEBRATION BAND
 
Swing en bop klinken altijd fris en vernieuwend in handen van drummer Louis Hayes, die zijn 80ste verjaardag viert in het Bimhuis met een geweldige band, waarin een sterrol is weggelegd voor trompettist Jeremy Pelt. 

Op zijn 18e debuteerde Louis Hayes in New York in het Horace Silver Quintet en op zijn 21ste speelde hij (opname 1958) de track Lush Life op het gelijknamige album van John Coltrane. 


Het zijn bepalende momenten geweest voor een carrière vol hoogtepunten, als vaste drummer bij Cannonball Adderley en Oscar Peterson en in samenwerking met grootheden als Thelonious Monk, Sonny Rollins en Wes Montgomery. Louis Hayes speelde op honderden albums en leidt tot op de dag van vandaag verschillende bands, waaronder The Cannonball Adderley Legacy Band.

Hij maakte ook tal van platen onder eigen naam. In 2015 bracht 'The return of the Jazz Communicators' uit, waarvan hier het nummer Soul Leo:  

 

ZA 18 FEB 20:30 ZITPLAATS € 22 / STAANPLAATS € 18
Jeremy Pelt trompet, Danny Grissett piano, Dezron Douglas bas, Louis Hayes drums
Klik hier voor tickets: https://bimhuis.com/gigs/quintessential-louis-hayes-80th-birth-celebration-band

RUDY ROYSTON - ORION TRIO
Het Orion Trio ontstond vijf jaar geleden, toen deze drie musici voor het eerst samen optraden in een kleine bar in New York. Ondanks de kleine bezetting speelden ze al snel alles wat ze wilden, van swing tot funk, gospel tot metal en drum-’n-bass tot klassieke composities. Drummer Rudy Royston neemt het voortouw als bandleider en componist op het album Rise of Orion, waarbij een kosmische reis langs de sterren van het Orion-stelsel wordt afgewisseld met nieuwe versies van Bill Withers’ Make a Smile For Me en Henry Purcell’s Dido’s Lament.Naast jazzdrums ontwikkelde Rudy Royston zich op ook het gebied van klassieke percussie en compositie. De uit Denver, Colorado afkomstige drummer maakte naam in New York als een bijzonder veelzijdige sideman bij o.a. Bill Frisell, Dave Douglas en J.D. Allen. Saxofonist Jon Irabagon won al eens de Thelonious Monk Saxophone Competition en de Downbeat Critics’ Poll en liet zich horen in o.a. Mostly Other People Do the Killing en het Mary Halverson Quintet. De Japanse bassist Yasushi Nakamura speelde bij o.a. Wynton Marsalis en Hank Jones.

za 25 mrt 2017 20:30   € 18 / € 15 (CJP, studenten-, stadspas)
Rudy Royston drums, Jon Irabagon sax, Yasushi Nakamura bas
Tickets: https://bimhuis.nl/concerten/rudy-royston