Dave Weckl Masterclasses bij Adams Drumworld
De legendarische Dave Weckl komt in september drie dagen lesgeven bij Adams Drumworld. Inschrijving is geopend!
Muzieknieuws 08-06-2016 15:42
De legendarische Dave Weckl komt naar het Drumworld Festival 2016 in Ittervoort. En niet alleen voor een clinic, maar ook voor drie dagen masterclasses. Hij geeft twee avonden en één dag les aan drie keer maximaal 15 deelnemers. Vanaf vandaag kun je je inschrijven voor de masterclasses. Lees in dit artikel ook het interview met Weckl voorafgaand aan masterclass en clinic.

Het worden drie unieke masterclasses van Dave Weckl. Je kan je er vanaf vandaag voor inschrijven, voor woensdag 7 september 17.45-22.00 uur, of voor donderdag 8 september 17.45-22.00 uur, of voor zaterdag 10 september 10.00-17.00 uur.
Vanuit zijn fenomenale Drum Intensive aanpak ga je met maximaal 14 andere drummers met Dave Weckl een avond of dag lang ertegenaan. Voor de deelnemers staan er maar liefst 15 gloednieuwe Yamaha Stage sets met Sabian XSR cymbals klaar om tijdens de Masterclass te bespelen. Voor ieder een set dus!

Masterclass programma
Het programma van de masterclasses ziet er als volgt uit:
* bijeenkomst met koffie/vlaai/broodjes/hartige hapjes
* ontmoeting en kennismaking met Dave Weckl
* masterclass deel 1 
* pauze
* masterclass deel 2 
Bij de masterclass op zaterdag wordt er ook uitgebreid gelunched. Bovendien is op de zaterdag ook een filmcrew aanwezig, waarvan je de video op je eigen site of facebook kan zetten.

Cadeaupakket
Dave Weckl, Adams Drumworld, Yamaha en Sabian willen je na de masterclass niet met lege handen naar huis laten gaan. Je krijgt dan ook na afloop een mooi pakket mee, bestaande uit: * exclusieve Adams snaredrumtas * een paar Dave Weckl signature Vic Firth stokken * een Sabian 10” splash, met handtekening van Dave Weckl * Yamaha bassdrum-voorvel, voorzien van jouw eigen naam * entreeticket voor Drumworld Festival 2016, zondag 11 september  * groepsfoto van de gehele groep, te downloaden van www.drumworld.nl * eenvoudige maar goede maaltijd.                                                 

Schrijf je nu in via onderstaande links!

Masterclass Dave Weckl, woensdag 7 september 17.45-22.00 uur, € 199,-.
Klik hier.

Masterclass Dave Weckl, donderdag 8 september 17.45-22.00 uur, € 199,-.
Klik hier.  

Masterclass Dave Weckl, zaterdag 10 september 10.00-17.00 uur, € 229,-.
Klik hier

Interview met Dave Weckl
Hij is een grensverlegger. Talloze drummers hebben zijn drumspel bestudeerd, zijn door hem beïnvloed en aanbidden hem. Dave Weckl speelde zich met zijn onnavolgbare techniek eind jaren tachtig in de kijker bij Michel Camilo, en was de opvolger van Steve Gadd bij Chick Corea. Daar is hij nooit weggegaan (in augustus gaat hij weer touren met de legendarische pianist). Weckl heeft altijd veel met gitaristen gespeeld; momenteel vooral met Mike Stern en Oz Noy. Zijn eigen bands geeft hij maximale aandacht. Van een recent concert met zijn Dave Weckl Acoustic Band heeft hij onlangs de dvd Live uitgebracht. 

Op weg naar het Drumworld Festival en drie dagen Dave Weckl Masterclass sprak Erk Willemsen van Slagwerkkrant met Dave Weckl. Zie het interview hieronder.

Wat kunnen we verwachten bij de masterclasses die je voor Adams Drumworld gaat doen?
‘Daar kan ik nu nog niet heel veel over zeggen. Elke doceeromgeving is zo verschillend. Over het algemeen wacht ik tot ik op de locatie ben. Daar beslis ik dan welk repertoire ik ga gebruiken; ik weet ook dan pas wie ik voor me heb. Maar er zijn zeker een aantal constanten in mijn methode. Ik benadruk altijd het belang van de basis, in al z’n aspecten. Ook ben ik er erg voor om je altijd te verdiepen in de geschiedenis van het instrument, de grote spelers en de innovators. Mijn 30-jarige jubileum met Yamaha (1983-2013; red.) hebben we gevierd met een reeks clinics en seminars. Die seminars hadden de titel Drum Intensives. Het was inspirerend en fijn om daar mee bezig te zijn, en ik zie ook uit naar de masterclasses bij Drumworld!’

Je speelt veel met Oz Noy en Mike Stern, en binnenkort weer met de Chick Corea Elektric Band. Kun je iets zeggen over de verschillen in jouw speelaanpak bij deze drie formaties?
‘Het begint altijd met de muziek die gespeeld moet worden, en hoe ik mijn rol in die muziek visualiseer, denkend aan de klank en de speelwijze. Oz en Mike zijn beide fantastische, maar enorm verschillende gitaristen. Ze hebben allebei een stevige muzikale achtergrond in de jazz, en houden van blues en rock, maar hun componeerwijze, speelstijl, timing, sound en de benadering van muziek verschilt immens. Het is een uitdaging voor me om ze te ondersteunen in een manier die de verschillende stijlen benadrukt, terwijl ik mijn eigen muzikale individualiteit ook tot uiting kan laten komen.
‘De Elektric Band is compleet andere koek. Chick Corea is, uiteraard, een van de meest productieve componisten die ooit geleefd heeft. Afhankelijk van het gekozen materiaal spelen we een simpele shuffle of een episch stuk bestaande uit complexe onderdelen, verscheidene stijlen en diepe harmonische klanken. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat de Elektric Band weer samenspeelt, dus ik weet nog niet zeker welk materiaal we gaan spelen.’

Je beheerst een wijd scala aan genres: van fusion tot funk, van latin tot jazz. Welke is het meest natuurlijk voor je, en welke kostte wellicht meer moeite om te leren beheersen?
‘Ik vind die vraag oprecht lastig te beantwoorden. Ik heb het gevoel dat ik mij geen enkele van de genres die ik speel op een natuurlijke wijze eigen heb gemaakt. Ik ben nog steeds bezig met het afwerken van de sound en feel; ik blijf eraan werken totdat het goed is.’

In 2013 tourde je met de Dave Weckl Acoustic Band en je hebt pas een dvd van die tour uitgebracht. Die is hier nog niet verkrijgbaar, dus kun je me wat over dat project vertellen? Is het bijvoorbeeld vergelijkbaar met de cd die de Acoustic Band in 2014 uitgebracht heeft?
De band was nog geen echte formatie tot januari 2014, het moment dat we de cd aan het opnemen waren die in juli dat jaar uit zou komen. De dvd is opgenomen in augustus, hetzelfde jaar, maar kwam pas uit in januari 2016. En ja, eigenlijk is het hetzelfde materiaal dat op de release van 'Of the Same Mind' staat, maar dan live opgenomen in een club in Los Angeles. 

Het valt me op dat je recente cd’s en dvd’s niet makkelijk verkrijgbaar zijn via iTunes, Spotify en dergelijke. Is dat met een reden?
‘Jazeker! Het wordt steeds moeilijker om je boterham te verdienen in deze industrie. Mensen willen dat alles gemakkelijk op te vragen is, en ze willen het gratis of goedkoop. Dat is begrijpelijk, maar niet bevorderlijk voor de muzikanten die de muziek maken. Dus, met mijn laatste projecten heb ik de rechten behouden. Een ervan is zelfs crowdfunded. En ik verkoop ze alleen via mijn eigen website (daveweckl.com; red.), bij concerten en via enkele kleine distributieafspraken. Ik vermijd streaming websites; hoe dan ook. Ik realiseer me dat dit een nadeel heeft. Als mensen niet gemakkelijk met je muziek in contact komen op de formats waar ze dat gewend zijn, weten ze misschien niet eens dat het bestaat. Of als ze het niet kunnen horen voor de aankoop, wordt het misschien niet eens gekocht.’

september 7, 8, 10: Masterclasses
september 11 (16.30): Clinic op Drumworld Festival

Meer informatie over de Masterclass: www.dw.nl/weckl
Meer informatie over het Drumworld Festival: www.drumworldfestival.nl

Klik hier om albums of dvd’s van Dave Weckl te bestellen.

Bekijk hier een fraaie serie Youtube video’s met Dave Weckl

Drumclinic in Libanon, maart 2016

Drummerstalk with Dave Weckl. The person behind the drummer #drummerstalk

 

Dave Weckl with Oz Noy - Just Groove Me

 

Dave Weckl Acoustic Band - Raw Footage - Europe '15

Chick Corea Akoustic Band 'Rendezvous in NY' HQ

Brecker Brothers Band Reunion - "First Tune Of The Set"

www.dw.nl/weckl