Met Steve Smith van traditional naar matched grip
Pathways of Motion boek-dvd pakket
Muzieknieuws 14-12-2016 14:12
Als eeuwige drumstudent én meesterdrummer Steve Smith iets uitgeeft, is het nooit zómaar iets. Smith gaat altijd grondig en diepgravend te werk en komt dan met iets dat de investering dubbel en dwars waard is. Nu hij als notoire traditional grip-speler met een boek én dvd komt over de matched grip, is dat aanleiding genoeg om er eens even goed naar te kijken. Veel drummers spelen vandaag de dag met matched grip; is dit hét lespakket om je matched grip mee op te poetsen? Lees er alles over in Slagwerkkrant 197, januari-februari 2017. Bekijk hier op Slagwerkkrant.nl de trailer, plus de toelichting van collegadrummer Joe Bergamini, die meewerkte aan het boek.
Download ook (linkerbovenhoek) het artikel Get a Grip uit 2007: alles over stokhoudingen!

Steve Smith benoemt vier manieren van matched grip. Hij analyseert en demonstreert. Het boek bestaat uit 42 lessen, verdeeld over zes packs. De vier manieren zijn, zeer beknopt omschreven: de Duitse grip, een losse versie van de Duitse grip, de Franse grip en en grip waarbij het steunpunt van de stokken op de pink en ringvinger worden gelegd. Bekijk hier de trailer van Pathways of Motion.

Joe Bergamini:

Mijn werkzaamheden voor Hudson Music hebben me de kans geboden om een aantal van mijn helden uit de drumwereld te ontmoeten en er mee samen te werken. Bovenaan die heldenlijst staat Steve Smith: een drummer die ik vanaf mijn tijd als amitieuze jonge drummer zag als een ware meester. Nu ik de kans heb gekregen hem te leren kennen en met hem samen te werken, is mijn lof voor hem enkel gegroei

d. Iedere fan van Steve Smith weet dat hij niet slechts een van 's werelds beste drummers is; hij is een eeuwige leerling van het drumstel. De mogelijkheid om samen met hem aan enkele van zijn lesprogramma's te werken was op veel vlakken openbarend en inspirerend. Al eerder werkte ik met Steve aan een project: Drum Legacy, een prachtige 2-dvd/cd uitgave waar Steve verscheidene van zijn historische invloeden analyseerde en demonstreerde hoe deze zich manifesteerde in zijn huidige speelstijl. Dat project, tezamen met zijn Drum Set Technique/History of the U.S. Beat dvd, toont een vrijwel compleet curriculum voor intermediaire en gevorderde spelers om het instrument te leren beheersen. Zijn huidige project, Pathways of Motion, maakt de trilogie van indrukwekkende lespakketten compleet.

Pathways of Motion is een bundel waar boek en dvd hand in hand gaan. De inhoud bevat Steve's huidige gebruik van matched grip en zijn analyse daarvan. Er zijn ook zes pakketten voor de Drum Guru app te verkrijgen die hetzelfde materiaal behelze, voor diegene die voorkeur hebben aan het gebruik van de app en de interactieve oefenmodus. Van oudscher is Steve een traditional grip-gebruiker. Onlangs is hij gestart met het vaker implementeren an matched grip en is dit ook gaan analyseren. Terwijl hij dit deed, ontdekte hij (zowel uit eigen ervaring als uit analyses van zijn invloeden) dat er in wezen vier matched grip variaties zijn die hij gebruikt. In Pathwas of Motion leert hij ons die vier variaties en past ze toe op zijn drumset door middel van verscheidene muzikale frasen en concepten die uitgaan van de basisbeginselen van het drummen. Dit resulteert niet in slechts een mooie methode om je techniek te verbeteren, maar ook een leuke, uitdagende manier om het gebruik van je handen te ontwikkelen. Je wordt zo gestimuleerd om muzikale, rudimentale frasen vrijer en met meer mogelijkheid tot improvisatie uit te voeren op je drumkit.

Ik raad elke serieuze drumstudent aan om deze Pathways of Motion samen met Steve te bewandelen. Ik ben ervan overtuigd dat je stuit op een bijzondere reis die je zal voorzien van nieuwe vaardigheden, een meer ontspannen techniek, het bemeesteren van de basis en een grote, boeiende en relevante woordenschat die je verder zal helpen in de muziektent. Het werken aan dit project was als het krijgen van privélessen van Steve en ik denk dat iedereen die de sprong waagt en in de bundel duikt dezelfde ervaring zal hebben. Als u mij nu even excuseert, ik heb nog veel te oefenen.'

boek/dvd Pathways of Motion
108 pagina's / 2 uur en 10 minuten video 
Label: Hudson Music