Percussiemasterclass Eliel Lazo op 30 april en 1 mei
Orlando Poleo startte de nieuwe serie in januari
Muzieknieuws 21-03-2016 17:05
Eind januari is een nieuw initiatief van start gegaan. Percussionisten Steven Brezet en Yannick van ter Beek organiseerden vanuit hun ‘2drums4you’ een eerste masterclass percussie plus Special Salsa Session met de Venezolaanse percussiegigant Orlando Poleo. Op 30 april en 1 mei krijgt de serie een vervolg met de virtuoze Cubaanse percussionist Eliel Lazo.

foto's Orlando Poleo masterclass en salsasessie door Joke Schot
verslag door Roland Huguenin, bewerkt door Hajo Krijger

De combinatie percussiemasterclass en salsasessie pakte goed uit. Onder de deelnemers bevonden zich onder anderen Murk Jiskoot (Metropole Orkest), Gijs Anders van Straalen (Wouter Hamel) en Gino Groeneveld (Jungle by Night). Orlando Poleo, doorgewinterd percussionist, residerend in Parijs, en daar veel met zowel latin als Afrikaanse muzikanten aan het werk, heeft een indrukwekkende reeks albums met zijn eigen band op zijn naam staan.Tijdens de masterclass ging hij in op technieken, solofrases en concepten. Hij neemt de rumba als basis en introduceert accenten waardoor de offbeats anders worden gekaderd. De nieuwe ritmepatronen worden stap-voor-stap geoefend, waarna de deelnemers kunnen experimenteren met eigen variaties. Poleo adviseert om niet te veel slagen te maken en het ritme te laten ‘ademen’. Blijf altijd werken aan je eigen sound en stijl. Kennis van de oorsprong van percussie is belangrijk. Of je nou jazz, latin of pop speelt.’s Avonds, bij de salsa-sessie in Cafe Dizzy, Rotterdam, geniet Poleo zichtbaar van de goede sfeer en demonstreert met overgave hoe percussiesolo’s worden opgebouwd. In de gelegenheidsformatie is Gerardo Rosales, ooit de eerste leerling van Poleo, een volwaardige sidekick voor zijn oude leermeester.Het doel van Brezet en Van ter Beek is geslaagd: de afstand tussen Nederlandse percussionisten is verkleind en nieuwe contacten werden gelegd. Het succes van het georganiseerde weekend heeft ervoor gezorgd dat er direct voorbereidingen voor een tweede editie zijn getroffen. Die zal 30 april en 1 mei plaatsvinden met Eliel Lazo.

Eliel Lazo
De Cubaanse percussionist Eliel Lazo, door bewonderaars 'de handen van God' genoemd, is een van die in-en-in virtuoze nieuwe conguero’s. Hij speelde met Herbie Hancock, Kylie Minogue, Oscar Valdez en de band The Savage Rose. Hij won in 2003, op 19-jarige leeftijd, de befaamde internationale PERCUBA percussieprijs. In 2011 heeft hij voor zijn album onder eigen naam 'El Conguero'  de Danish Music Awards World gewonnen. Beluister het album hier:In 2014 bracht hij het album Eliel Lazo & The Cuban Funk Machine uit:Bekijk de video die Martin Cohen op zijn Congahead-site met Eliel Lazo publiceerde:Klik hier voor het Facebook-event met Eliel Lazo.

za 30 april: Soundport Studio 2.02, Rotterdam
10:00 - 12:00 Beginners
13:00 - 15:00 Middle/Advanced I
16:00 - 18:00 Advanced II ( FULL)

zo 1 mei: Privélessen

Inschrijven: bookings@2drums4you.com.
2drums4you is momenteel bezig ook de Venezolaan Roberto Quintero om eind mei een derde sessie te verzorgen. Houd de site in de gaten!