Kodo One Earth Tour 2016: Mystery
Jubileumtour doet woensdag 23 maart Muziekgebouw Eindhoven aan
Muzieknieuws 14-03-2016 23:15
Het wordt de laatste kans Kodo te zien voordat zij afreizen naar Brazilië en een lange tour door Azië beginnen. Op z’n vroegst kan je deze legendarische troupe Japanse taiko-drummers in Nederland in 2018 weer gaan zien, dus grijp je kans en reis woensdag 23 maart af naar Muziekgebouw Eindhoven om hun programma Mystery bij te wonen, onderdeel van hun ‘One Earth Tour’!

In 1984 baarde Kodo groot opzien toen ze voor het eerst op een slagwerkfestival in Nederland aantraden. Met vooruitsnellende geruchten dat ze op het eiland Sado (alleen die naam al!) hadden afgezien om de fysieke uitputting van een concertavond te kunnen weerstaan. Dat ze net zo goed backstage met een patatje werden waargenomen prikte de mythe lekker door, wat de drummers met de geweldige torso’s alleen maar menselijker maakte.

Na die keer zijn de mannen met de enorme drums vele keren in de Belenlux geweest, onder meer uitgebreid op het mede door Slagwerkkrant georganiseerde slagwerkfestival The Big Bang, editie 1996.

Nu spelen ze wegens hun 35-jarig bestaan hun Mystery tour. Maar liefst veertig muzikanten betreden het podium van de grote zaal in  Eindhoven.

Hartslag
In het Japans heeft het woord Kodo twee betekenissen. Ten eerste betekent het hartslag, de elementaire bron voor alle ritmes. Het geluid van de grote taiko lijkt op de hartslag van een moeder zoals die gevoeld wordt in de baarmoeder. Het is geen mythe dat baby’s dikwijls in slaap gesust worden door zijn dreunende vibraties. Ten tweede, wanneer het op een andere manier gelezen wordt, kan het woord ook ‘kinderen van de drum’ betekenen, een weergave van Kodo’s verlangen om de drums op een eenvoudige manier te bespelen, met het hart van een kind.

Tours 
Sinds hun debuut op het Festival van Berlijn in 1981 heeft Kodo meer dan 3400 voorstellingen gegeven op alle continenten. Ze brengen een derde van het jaar in het buitenland door, een derde al tourend in Japan en een derde al rustend en nieuw materiaal voorbereidend op hun eiland. Kodo streeft er naar om de traditionele Japanse kunsten zowel te bewaren als om ze opnieuw te interpreteren. Daarbuiten hebben leden op tour of op onderzoeksreizen over de hele wereld een caleidoscoop van wereldmuziek en ervaringen meegebracht. Die hebben nu een sterke invloed op de voorstellingen en de composities van de groep. De samenwerking met ander artiesten en componisten, in Nederland bijvoorbeeld met Blof, zorgt steeds voor verrassende en nieuwe muzikale versmeltingen en vormen.

Gevoel van mysterie
"Kodo One Earth Tour: Mystery" is de tweede voorstelling die door artistiek directeur Tamasaburo Bando is gemaakt: ‘Deze keer heb ik de composities zo gemaakt dat de theaterbezoekers het gevoel van de mysterie meekrijgen die een tempel kan veroorzaken, of een bos, plaatsen die verdwenen zijn uit het dagelijks leven.’

23 maart 2016: Muziekgebouw Eindhoven.
Klik hier voor tickets.

 

 Site van Kodo.