Première Bang That Drum
Circle Percussion zet mooie traditie voort
Muzieknieuws 02-03-2016 16:36
Slagwerkkrant bezocht op zaterdag 27 februari de première van "Bang That Drum", de nieuwe voorstelling van Circle Percussion in het Stadstheater van Zoetermeer. Hieronder lees je ons verslag.

door Bouke Bijlsma

Ram op die trommel! Een mooi motto. Dat drummen wel wat meer is dan oeverloos op een stel trommels beuken, weten ze echter als geen ander bij Circle Percussion. In 2013 vierde de moeder aller Slagwerkgroepen haar veertigjarig bestaan met de voorstellingen Big! Men! Drums! en kort daarop Crash Test Drummers, waarbij de formatie liet merken de absolute balans te hebben gevonden tussen slagwerkmuziek, drumongein, trommeltheater en de gedragen, bijna spirituele klankbeleving van de machtige Japanse trommels die de groep bezit (en kundig beheerst).


In Bang That Drum zetten spelers Erwin Oudshoorn, Ronald Boumans, Wouter van der Wildt en Willem Jansen deze mooie traditie voort en kunnen we opnieuw genieten van een aantal vaste Circle-ingrediënten: energieke uitbarstingen op de creatief samengestelde set-ups, waarin Afrikaanse drums en Japanse taiko’s de boventoon voeren; verrassende momenten met onverwachte attributen die slaginstrumenten blijken te (kunnen) zijn; verstilde passages met bijna esoterische klanken; Willem Jansen die op droogkomische wijze alle slagwerkethiek relativeert en daarna plotseling met een bevlogen drumgroove de boel weer op scherp zet; en natuurlijk de onvermijdelijke solofeature op de reusachtige Japanse okedo-o-daiko (met een diameter van 1,95m en gewicht van 275kg), waarop Wouter van der Wildt zich overigens heeft ontwikkeld tot een ware grootmeester. Hebben we dat allemaal al een keer gezien en gehoord? Ja. Blijft het indrukwekkend en de moeite waard? Beslist! Vooral als de vier mannen zich verliezen in hun absolute specialiteit: een schijnbaar willekeurige verzameling trommels, bellen, houten blokken en bamboebuizen laten samenklinken als muziek, met veel diepte en een buitengewoon oor voor sound.

 

Wouter van der Wildt bespeelt de okedo-o-daiko
foto: Jerrold Mallee 

Er gaat tijdens deze goedbezochte première in Zoetermeer ook wel eens wat mis. Soms is een eindriff niet helemaal gelijk; Willem Jansen legt zijn stokken na de afslag van een stuk zo snel en ruw terug op de balafoon dat dit bijna net zo hard is als de hele afslag zelf; het elektronische intermezzo op een samplepad laat even op zich wachten als het apparaat dienst lijkt te weigeren; en over het geheel lijkt de hele groep een beetje last te hebben van premièrespanning. Niet zo gek na slechts zes try-outs en een show die vol zit met verrassende accenten en strakke set-upwissels.

Willem Jansen
foto: Marc van Oers

Hoogtepunt is het stuk met twee grote naast elkaar liggende Japanse trommels op hoge schragen waar aan een kant (de buitenkant) een speler op slaat met een dikke en een dunne (zwiepende) stok. Na verloop van tijd komt een derde speler (Wouter van der Wildt) ertussenin staan en slaat niet alleen op de staande trommel die tussen de twee liggende gevaartes staat opgesteld, maar pakt ook de binnenzijden van de liggende trommels mee. Indrukwekkend. Vooral als aan het eind Willem Jansen doodgemoedereerd opkomt met een forse taiko boven zijn hoofd en achter de solist gaat staan, zodat deze nog een vierde trommel boven zich krijgt, en daarop een serie snelle patronen slaat zoals een drumsetdrummer die bij een solo uit zijn toms en bassdrum haalt. Het publiek reageert met een ovatie.

Erwin Oudshoorn (links) en Ronald Boumans
foto: Jerrold Mallee

 

De voorstelling Bang That Drum van Circle Percussion is tot en met 27 mei te zien in diverse Nederlandse theaters. Wil je het zelf meemaken, check dan onderstaande speellijst:

04-mrt             20.15   Beverwijk       Kennemer Theater
11-mrt             20.30   Doetinchem    Schouwburg Amphion
18-mrt             20.15   Drachten         Schouwburg De Lawei
19-mrt             20.15   Helmond         Theater Speelhuis
26-mrt             20.15   Dordrecht       Schouwburg Kunstmin
01-apr              20.15   Hardenberg     Theater De Voorveghter
02-apr             20.15   Utrecht           Podium Hoge Woerd
22-apr             20.15   Houten           Theater Aan de Slinger
29-apr             20.30   IJsselstein       Fulcotheater
07-mei             20.00   Gouda             De Goudse Schouwburg
20-mei             20.15   Veldhoven      Theater de Schalm
27-mei             20.30   Maassluis        Theater Koningshof

 

Ga voor meer informatie naar:
• de site van Circle Percussion
• de site van Kik Productions