Mark Guiliana op David Bowie's album Blackstar
Interview, transcripties en Spotify-playlist van het nieuwe Bowie album
Muzieknieuws 18-02-2016 14:02
'De dingen worden behoorlijk anders als je in de wereld van David Bowie stapt', aldus Mark Guiliana. Bowie bezocht een jaar geleden Bar 55 in New York, was onder de indruk van de band van saxofonist Donny McCaslin, en vroeg de hele band, inclusief drummer Mark Guiliana, voor de opnames van zijn nieuwe album. Blackstar is het resultaat, 8 januari, op zijn 69e verjaardag uitgekomen. Op 10 januari overleed Bowie, na een 18-maanden strijd tegen kanker, die voor iedereen geheim gehouden was.
Zie dit dit webartikel op Slagwerkkrant.nl als een ode aan Bowie, met transcripties van vijf spectaculaire Blackstar-drumtracks van de hand van Mark Eeftens. Dennis Boxem sprak Mark Guiliana vorige maand toen hij met zijn eigen band Beat Music in Nederland was. Lees hier zijn relaas, straks ook veel uitgebreider in het coververhaal van Slagwerkkrant maart-april, die half februari uit zal komen. (foto's Mark Guiliana door Dennis Boxem)

'Wat mijn favoriete track van het album is? Weet je dat ik het hele album nog niet gehoord heb? Alleen de twee singles die uit zijn. Verder weet ik nog niets. Volgende week, vlak voor oud en nieuw, hebben we met de band afgesproken om te gaan luisteren.' 

"Voor mij voelt het wel alweer als even geleden, want de opnames voor de plaat waren al aan het begin van 2015. Maar ik heb er zo lang mijn mond over moeten houden dat het ook wel heel erg lekker is dat het album er nu aan komt." 

'We zijn in januari begonnen met de opnames, toen hebben we zes of zeven nummers opgenomen. We hebben een week in de studio gezeten, vervolgens nog een week in februari en nog een paar dagen in maart. We hebben een stuk of vijftien of zestien nummers gedaan. Helemaal precies weet ik het niet meer.'

Duister
Waar Guiliana nog in het duister tast heeft Slagwerkkrant Blackstar al wel mogen horen. Het is een bijzonder album met veel vrije en behoorlijk jazzy momenten. Wie de single Blackstar heeft gehoord zal een klein beetje op het verkeerde been zijn gezet, want de rest van het album is minder donker en heavy dan de titeltrack. De puntige grooves van Guiliana hebben een behoorlijke hoofdrol, want samen met de zanglijn van Bowie en de saxpartijen van McCaslin vormen ze de rode draad van het album. 

Girl Loves Me, track 5 van Blackstar, twee maten vanaf 0:31

:


  

Ruimte
Bowie staat er om bekend dat hij zijn muzikanten graag alle ruimte geeft op zijn albums. En ook op Blackstar was dit volgens Guiliana het geval:

 'David had van alle songs demo's gemaakt, met geprogrammeerde drums en allerlei aankleding. Eigenlijk al een behoorlijk eind richting af. In eerste instantie is het natuurlijk vooral onze taak om die songs tot leven te brengen, maar hij stond ook heel erg open voor onze input. Hij pushte ons ook echt om onze eigen sound en feel aan die nummers te geven. Hij wilde dat het echt als een band zou klinken, en dat is denk ik goed gelukt.'

'Tis A Pity She Was A Whore, track 2 van Blackstar: 

 

Spartaans
Voor de opnames maakte Bowie gebruik van zijn eigen Magic Shop studio in New York. Achter de knoppen zat Tony Visconti, met wie Bowie ook al jaren samenwerkt. 

'David en Tony kennen elkaar door en door. Die hebben aan een enkel woord genoeg. Het was heel bijzonder om te zien hoe ze samenwerken' aldus Guiliana. Het opnameproces was eigenlijk bijzonder ouderwets, spartaans bijna. De Magic Shop studio is behoorlijk klein en we stonden vrijwel allemaal in dezelfde ruimte tijdens het inspelen. De bas en toetsenversterkers stonden wel in een geïsoleerde ruimte, en Donny stond met zijn saxofoon in een aparte ruimte, maar dat was het wel. Tim (Lefebvre - bas) en Jason (Lindner - toetsen) stonden met hun instrument in de live room, en David stond op nog geen twee meter naast me.  Zijn zanglijnen lekten in mijn overheads, en mijn bekkens en snaredrums zaten in zijn zangspoor. Ik maakte me daar wel zorgen over, maar David vond het juist te gek. Ik weet niet hoeveel van die originele zanglijnen op het album staan, maar ik weet vrij zeker dat het er heel wat zijn. Alleen al vanwege de manier waarop we opgenomen hebben.'

Blackstar, track 1 van Blackstar, grooves uit de eerste helft van de song 

Sue, track 4 van Blackstar, de eerste vier maten: 

 


Lazarus, track 3 van Blackstar: Volledig interview in Slagwerkkrant maart-april

In Slagwerkkrant 192 lees je het complete interview met Guiliana waarbij hij ook uitgebreid ingaat op zijn eigen projecten Beats, Family First en Mehliana. Het album Blackstar ligt nu in de winkel. 

Beluister het album hier helemaal

Band van Donny McCaslin met Mark Guiliana in Bar 55, New York, waar het allemaal begon 

Mark Guiliana is een veelzijdig drummer. Luister hier naar een track met zijn eigen band Beat Music. 

 

En bekijk hier de introductie van het Mark Guiliana Jazz Quartet met wie hij het prachtige album Family First maakte.