North Sea Jazz per dagverslag - dag 2 - 11 juli 215
Brian Blade en het finest hour van Rick van Wort
Muzieknieuws 12-07-2015 10:29
Het Slagwerkkrant team doet verslag vanaf North Sea Jazz. Inmiddels is Dag 2 voorbij, zaterdag 11 juli 2015. Hierbij het dagverslag! Met een zegetocht van Brian Blade bij zijn eigen Fellowship Band én het kwartet van Wayne Shorter, en het finest hour voor Rick van Wort, die een geweldige set met Jett Rebel speelde. Door Dick de Waal en Erk Willemsen. Foto's Dennis Boxem.

Terugblikkend op de tweede dag North Sea is het meest in het oog springende element natuurlijk de spontane invalbeurt van Jett Rebel bij de band van Chaka Khan. De zangeres moest het na een paar nummers laten afweten, de band speelde verder, en Jett Rebel nam briljant de zangpartij over van mevrouw Khan. Stond hij daar opeens met Ronald Bruner te spelen, die daarvoor het gat al even vulde met een imponerende solo. 

Rick van Wort
Kort daarvoor had Jett Rebel een ongelofelijk goed concert gespeeld in de met 10.000 m/v gevulde Nile-zaal. Alles klopte. En natuurlijk ook het drumspel van Rick van Wort, die in een jaar tijd tot Neerlands beste drummers is gaan horen. Waarom? Inzet! Techniek! Uithoudinsgsvermogen! Drive! Ambitie! Sound! Smaak! En natuurlijk ook zijn persoonlijkheid, waar het enthousiasme vanaf straalt. Dat in combinatie met zijn professionele opstelling maakt hem voor ons tot dé drummer van 2015.  

 

Chris Coleman
Zijn internationale evenknie vindt van Van Wort misschien wel in Chris Coleman. Zijn uitstraling en aanpak kent zeker gelijkenissen. Bij David Sanborn beweegt hij van mainstream zowaar naar echt heavy en bijna experimenteel. Voorzien van een brede glimlach, bedient hij zich van twee gelijkgestemde snares, wat heel goeie grooves oplevert.

Brian Blade
Hij is altijd een genot om naar te luisteren, maar zeker ook om naar te kijken. Hi straalt een enorme rust uit, geniet van elk moment in de muziek, en heeft een enorm dynmaisch bereik. Eigenlijk is de man een band op zichzelf; wát een enorme kracht en emotie komt er uit deze drummer. Dat hij bij sommige fills niet van z'n kruk valt, is een wonder te noemen. 
Deze weergaloze performance behoort tot de drumhoogtepunten van deze editie. Bij buitenkomst hebben zelfs de grootste leken het over 'die gave drummer'.

Bekijk hier het slot van een saxsolo dat culmineert in een serie furieuze breaks, die afgebouwd wordt naar het slotthema  - met zijn Fellowship Band.

 

André Ceccarelli

In weer en heel andere wereld ondersteunde André Ceccarelli erg smaakvol en frivool bij accordeonist Richard Galliano. Met vederlicht en speels brushwerk lijken de olijke deuntjes uit een speeldoosje te komen.

Jack DeJohnette
Voor simpele zielen is het drumwerk van Jack DeJohnette al jaren moeilijk te vatten. Zijn vrije expressie gaat vér. Los van metrum, sound is alles. Boeiend, maar op een festival als dit is het heel moeilijk de rust te vinden. Hij omspeelt de circular breathing van saxofonist Roscoe Mitchell prachtig overigens, maar een correcte bespreking zit er dit keer niet in, op weg naar de volgende zaal alweer... We moesten ons schamen!  
Wel zorgde Dennis Boxem voor de hoofdfoto bij dit artikel! 

Graham Godfrey 
Achter Michael Kiwanuka zit Graham Godfrey te trommelen op een setje uit het jaar kruik met bijbehorende beplakte cymbals. Een heerlijk vintage geluid dat op zich al klinkt als muziek in de oren.

Kruger en Patocka
Krupa and the Genes, het briljante dubbelconcept van Stefan Kruger en Joost Patocka komt heel goed binnen op de tweede dag. Het is alsof je naar een spannende film zit te luisteren. Swingend, klotsend en bijna hypnotiserend slingert het collectief de ene na de andere rake groove de Hudson in. Er wordt veel gelachen en lekker geouwehoerd op het podium; goeie vibes. Saxofonisten Maarten Hogenhuis en Jasper Blom leggen de meest wonderlijke arrangementen over de constant pulserende beats. Kruger beheerst de finesse van prettig voorin de tel te spelen en Patocka verdient wat ons betreft hier de prijs voor de leukste podiumpraatjes.


Snorre Kirk
Het Deense Snorre Kirk Quintet trapt sympathiek af met onvervalste hardbop. En wat wordt hier prachtig droog gemusiceerd. De sound is compleet op orde. Geen galm nodig, zo besluit de geluidsman ook al snel na een kort experiment op de trompet. Kirk doet wat nodig is en bewaart de balans als een trotse pauw. Heel terecht dat zijn tweede album 'Europa' binnen luttele weken was uitverkocht. Check dit als je houdt van boptraditie in een fris jasje. Interview volgt.Talent Stage Codarts/Keymusic
Weggestopt achter de Nile, maar met mooi weer onvermijdelijk, vind je de Talent Stage, aangedreven door Keymusic, de  leverancier van álle backline in de 13 zalen van North Sea Jazz, en Codarts het coservatorium van Rotterdam. Zij presenteren drie dagen jong talent, én docenten van de school op dit podium. Wij mistten een wervelende set met Hans Eijkenaar, maar zagen wel de zorgvuldig spelende Willem Romers op drums. 

David King 
Door bijna alle persmensen 'in the house' werd Te Bad Plus Joshua Redman als muzikaal hoogtepunt van de dag gezien. Drummer David King had daar als altijd een grote bijdrage in, met zijn recalcitrante, soms expres storende fills, soms prachtig gevoelig bespeelde cymbals. King is koning.

Franse drummers
Na The Bad Plus kwamen we nog twee Franse drummers tegen, wat normaal gesproken niet al te vaak gebeurt op North Sea. Yoann Serra zagen we bij Guillaume Peret & The Electric Epic, een band die je zo op een metalfestival zou kunnen neerzetten. Wat een macht. Uit de sax van Perret, maar ook vanuit de enrgieke drums van Serra. 
En dan loop je na die stortvloed van enrgie bij The Bad Plus en Perret eigenlijk op weg naar de uitgang en kom je in de Mississippi tent Vaudou Game tegen, onder leiding van de Togolese gitarist/zanger Peter Solo, met de Franse drummer Hafid Zouaoui. Toch nog maar even meepakken! Highlife pur sang, muziek die je niet vaak meer hoort, want stammend uit de jaren zestig en zeventig, met roots in Ghana. Ongenaakbaar waren de bloedstrak gespeelde, afrobeatgeoriënteerde beats van de drummer. Een heerlijk slot van de dag.   

 

Lees hier het dagverslag van Dag 1

Op naar Dag 3! 

www.northseajazz.nl