Jazzdrumfilm Whiplash in november in de bioscoop
Miles Teller acteert, maar wie drumt er op de soundtrack?
Muzieknieuws 13-10-2014 14:19
Schrijver-regisseur Damien Chazelle tekent voor een 'jazz music drama' rond een thema dat veel jonge drummers - en hun docenten - aan zal spreken: hoe ver ben je bereid te gaan in je ambitie, en waar ligt de lijn tussen gestimuleerd worden en gepusht worden? Whiplash is al voor verschijnen op de lijst van mogelijke Oscar-winnaars gezet. Glansrollen zijn er voor Miles Teller (o.a. bekend van Divergent; de student) en J. K. Simmons (teveel goede rollen om op te noemen, toch? Hij is de docent). Vanaf 13 november in Nederland te zien.

De buzz rond Whiplash is gaande sinds de film zowel de Grand Jury award als de publieksaward won als beste film tijdens het Sundance Film festival in januari van dit jaar. En daar bleef het niet bij, want ook op Europese festivals (o.a. Cannes) gooide Whiplash hoge ogen. Bekijk de trailer en je krijgt een idee waarom dat gebeurde.

De spanning tussen Teller (een Buddy Rich-fan in de film) en de onberekenbare Simmons staat centraal in het verhaal, dat gedeeltelijk is gebaseerd op ervaringen van regisseur Chazelle (zelf jazzdrummer).
Locatie is nu eens niet New York maar Los Angeles. De film is gedraaid in onder andere Hotel Barclay, het Palace Theater en het Orpheum Theatre.

Voordat de film bij ons te zien is, beluisterden we de soundtrack op Spotify. Film- noch platenmaatschappij geeft opheldering over wie daarop de drummer is, dus geef ons gerust je gedachten. Luistertip: Caravan, met drumsolo.

Over hoe het drumwerk van Teller daadwerkelijk in beeld is gebracht kunnen wij dus nog niet veel zeggen, maar wij vonden de trailer in elk geval prikkelend genoeg! 'Were you rushing or were you dragging?' Wat zou jij antwoorden?

Als je je afvraagt of Miles Teller ook daadwerkelijk kan drummen, bekijk dan even dit filmpje van zijn optreden in The Tonight Show met Jimmy Fallon. Ja, een beetje wel dus, al heeft hij sinds zijn vijftiende meer geacteerd dan muziek gemaakt... En filmmontage zullen we nooit onderschatten!