Dave Barbarossa brengt album uit
Release van Cauldronated's Buy This Thing
Muzieknieuws 13-10-2014 10:23
Enkele maanden terug presenteerden we hier op Slagwerkkrant.nl een exclusief interview met drummer Dave Barbarossa. Dit naar aanleiding van het nieuwe album waarmee de voormalig Adam Ant-, Bow Wow Wow- en Republica-drummer op dat moment bezig was. Onlangs kwam “Buy This Thing” van Barbarossa’s formatie Cauldronated daadwerkelijk uit. Hieronder vertellen we er meer over.

Door Evelyne Lammerding

Bouw punk-, techno-, dance- en latinbeats op rond de drums, werk samen met een synthesizergoeroe, betrek er een Italiaanse (lees temperamentvolle) zangeres-tekstdichter bij en duik dan de studio in. Dave Barbarossa, ooit drummer bij onder meer Adam Ant, Bow Wow Wow en Republica, deed het met zijn nieuwe band Cauldronated, waarmee hij na jaren van stilte weer van zich laat horen. Het resultaat van de explosieve mix laat zich horen op het mini-album Buy This Thing, net uitgekomen op het Engelse platenlabel Hottwerk.

De schijf is de debuut-cd van Cauldronated – waarin naast Barbarossa de hoofdrollen worden vervuld door toetsenist David Harmans en zangeres Eva Menon – en verschijnt iets later dan Barbarossa zelf had verwacht. In een interview gaf de drummer aan het album in de zomer te verwachten. Maar alle moois laat op zich wachten, en het werd herfst.

Klik hier om het genoemde eerdere interview te bekijken.

BuyThis Thing is de titelsong, waarin Eva Menon de grote, schreeuwende reclames op straat onder de loep neemt. Haar thema’s zijn sociaal-maatschappelijk van aard, zoals de traditionele punk dat wil. De felle, hoekige beats van Barbarossa laten de opdringerigheid van de reclames voelen. Maar reclame haalt ook over, en die zachte dwang  is terug te horen in de warm klinkende ronde, Mozambique-samba die Barbarossa uit de toms haalt. Waar bij rechtlijnige techno geen lijf de neiging heeft vloeiend in beweging te komen, zorgt deze schijf daar juist wel voor. Dansbaar dus.

Check hier de video van de track Buy This Thing

 

Barbarossa geeft met calypso, Mozambique-samba en discobeats de  nummers swing mee.  De cd telt zes nummers waarvan drie remixes in totaal verschillende sferen, variërend van uitbundige underground-dance in In This World tot een ronduit  onheilspellende wereld, zoals die wordt beleefd door het ‘insane’ songpersonage Raymond Zane in de gelijknamige track.

Buy This Thing is een pittig, afwijkend schijfje van een band die hard werkt aan een heel nieuw punky geluid. Het zou zomaar kunnen dat Dave Barbarossa, na de grote hits met Adam Ant, Bow Wow Wow en Republica, opnieuw een succesvolle formule uit zijn mouw heeft geschud.

 

Buy This Thing is nu uit bij label Hottwerk
Cauldronated speelt op 19 oktober in Shacklewell Arms, Londen

https://www.facebook.com/BarbarossaBeat