Drumworld Festival live verslag
Met verslagen vanaf het festival in Ittervoort
Muzieknieuws 14-09-2014 11:51
Het Drumworld Festival in Ittervoort, zondag 14 september 2014, kende een geweldige editie met louter geslaagde clinics en concerten. Hier op Slagwerkkrant.nl volgden we de dag van uur tot uur. Het live verslag werd gedurende de dag aangevuld. Over de optredens van Chris Coleman, Dave Lombardo, Queen Cora Dunham, Juan van Emmerloot & Band, Raymond Herveille, Adam Markó en Mees Riechelman. Na afloop bracht Slagwerkkrant-hoofdredacteur Mark van Schaick Dave Lombardo naar Schiphol. Lees zijn blog!
Het Drumworld Festival kwam tot stand in samenwerking met Slagwerkkrant.

Dave Lombardo heeft zojuist het Drumworld Festival afgesloten met een offensief van typerende ritmes en breaks, allereerst gespeeld in een listige medley van intro’s en riffs van Slayer-klassiekers, waarmee hij de kenners verschillende keren op het verkeerde been zet. Hij vertelt over zijn partijen, gaat in op enkele publieksvragen en improviseert lustig op stukken van Slayer en zijn huidige band Philm. Lombardo’s uitsmijter is een cover van Ray Charles (!), double bass style.

Na afloop van het festival deelde Lombardo handtekeningen uit en bracht Slagwerkkrant-hoofdredacteur Mark van Schaick hem naar Schiphol.
Lees hier zijn blog over wat hij zoal besprak tijdens de autorit.  
De dromen van Chris Coleman
Chris Coleman's kracht is dat hij het publiek direct in zijn clinic trekt door kleine gebaartjes, door ze mee te laten klappen op een ingewikkelde beat, door ze toe te spreken over hun 'dreams', waarbij een 'but' nimmer op z'n plaats is. Hijzelf heeft ook vaak 'but' gezegd, maar hij 'pushed forward' op de juiste momenten. Dat heeft minimaal geresulteerd in een ongelofelijke clinic, waarbij de grenzen van wat technisch, dynamisch en groovetechnisch mogelijk is werden verlegd. 

Korte videoimpressie

 

Uitreiking Slagwerkkrant Poll Awards
Slagwerkkrant had in de zomer voor de 30ste keer haar lezers en websitebezoekers gevraagd naar hun opinie over het afgelopen jaar, resulterend in de polluitslag. De uitreiking van de bijbehorende awards vond plaats tijdens het Drumworld Festival. Op de foto van links naar rechts op de achterste rij: Tonn van de Veerdonk, vier man van Pasveerkorps, Gabriel Laurens (EMD/Remo), Christophe Cools (Roland), Hans Eijkenaar, Martin Verdonk, presentator Kim Weemhoff, Dennis Boxem (Slagwerkkrant), Cesar Zuiderwijk, Erk Willemsen en Mark van Schaick (Slagwerkkrant). Op de voorste rij v.l.n.r.: Jelle Kortes (Simon Phillips Clinic Tour), Stef Verbeurgt (Algam/Vic Firth), Clara de Mik (Slagerij van Kampen), Koen Herfst, Wouter Hietkamp (Wizzdrum). Queen Cora Dunham stadionklaar

De vierde clinic vandaag is van Beyoncé-drumster Queen Cora Dunham. Zij funkt heftig, meespelend op muziek van Prince, Mary J.Blige en Alicia Keys, die ze allemaal begeleidde tijdens een serie muziekprogramma's op de Amerikaanse televisie, om te laten horen hoe je functioneel beats neerzet achter de - vooral - R&B-grooves. Op een track van Beyoncé laat ze zien hoe ze uitgearrangerde partijen heel 'duidelijk' speelt, stadionklaar. Met veel laag vooral ook! 
Gisteren had Dunham al voortvarend lesgegeven in haar masterclass bij Adams Drumworld. Juan van Emmerloot Band's fusion 'n roll

Dat dit lekker zou worden hadden we absoluut verwacht, en die verwachting werd ingelost. Het instrumentale trio van Juan van Emmerloot bracht fusion 'n roll van topkwaliteit. 

 

Virtuoze reis met Raymond Herveille
Raymond Herveille koos in zijn meespeeltrack voor een virtuoze reis langs allerlei fusionstijlen, gevolgd door een solo waarin hij zijn imposante Adams-set, inclusief gongdrum en octobans, goed uitdiepte.  
Stijlmelange van Adam Marko
Adam Marko, over uit Budapest, ging er flink in met een extreme melange aan stijlen binnen de 20 minuten clinic die hij namens Natal en Meinl kan vullen, van metal in een seconde naar jazz, van hardrock naar fusion en pop 

Mees Riechelman smaakvol
De dag was smaakvol begonnen met Drumtalent 2013-winnaar Mees Riechelman. Hij speelde een ruim twintig minuten durende interessante solo, die verhalend was, en boordevol dynamiek. Lekkere groove, fraaie solopatronen!  

Beurs
Op het Drumworld Festival waren ook tal van importeurs aanwezig om hun nieuwste producten te laten zien. 


Over het Drumworld Festival
Het Drumworld Festival presenteert twee premières tijdens de 2014 editie: Dave Lombardo, drummer van Slayer van 1983 tot kort geleden, en Queen Cora Dunham, de drumster van Beyoncé, doen voor het eerst een clinic in Nederland. Chris Coleman – de grote inspirator – was al eerder op bezoek bij Adams Drumworld, en is opnieuw uitgenodigd vanwege zijn fabuleuze techniek, onweerstaanbare groove, en zijn geweldig enthousiasmerende karakter. Naast deze drie grootheden presenteert Drumworld ook ‘de educator’ Juan van Emmerloot, ‘duizendpoot’ Raymond Herveille, en aanstormende talentenAdam Markó en Mees Riechelman

Presentatie: Kim Weemhoff.

Tijdschema Drumworld Festival 2014 

10.30 - 10.50 Mees Riechelman
10.50 - 11.10 Adam Markó
11.30 - 12.00 Raymond Herveille
12.30 - 13.15 Queen Cora Dunham (Beyoncé)
14.00 - 14.45 Juan van Emmerloot Band
14.45 - 15.00 Uitreiking Slagwerkkrant Poll Awards
15.30 - 16.15 Chris Coleman (Sheila E. e.v.a.)
16.45 - 17.30 Dave Lombardo (Slayer)