De driedaagse roes van de DrumDrieDaagse
Ondergedompeld in clinics, workshops en lessen
Muzieknieuws 14-08-2014 13:56
Afgelopen maandag was 'the day after'. De 72 deelnemers voelden zich allemaal wat ontheemd, nadat ze drie dagen lang ondergedompeld waren geweest in drummen, drummen en nog eens drummen. Het vaste docenteam werd subliem aangevuld met gastdocenten René Creemers, Hans la Faille, Percossa, Rick van Wort en Jimmy van den Nieuwenhuizen, die stuk voor stuk boeiende, briljante clinics gaven, gevolgd door hun geanimeerde workshops en lessen in kleine groepjes. Deze 13de DrumDrieDaagse was weer een groot succes, en organisatoren Cesar Zuiderwijk en Slagwerkkrant zien alweer uit naar volgend jaar: 7, 8 en 9 augustus 2015! Maar geniet eerst nog even van de beelden. Ze spreken boekdelen!

Bekijk hier de uitgebreide fotoshow die door diverse fotografen tijdens de DrmDrieDaagse is gemaakt. Dank Jan Kloosterboer, Tim Emmen, Michel Goessens, Dennis Boxem en onze GoPro-camera, die voor die mooie ruimtelijke plaatjes maakte. Klik hieronder op de post.

 

 

 

De notities van Jeroen Bakker
Een van de deelnemers, Jeroen Bakker, noteerde tijdens de clinics, workshops en lessen de voor hem meest veelzeggende uitspraken van de lesgevende drummers. 

Cesar Zuiderwijk: 'Ik heb ook last van de buren'.

René Creemers: 'de eerste twintig jaar speelde ik wel paradiddles maar ik wist nooit wat voor nut dat had.'

René Creemers (tijdens de les): 'Techniek studeren prima, maar als je uit het Marco Minnemanboek wilt spelen, dan schiet je door.'

Hans la Faille halverwege zijn clinic: “Hoe lang moet ik nog?”

De boodschap van Percossa komt niet in woorden maar in beelden. Er is het beeld van vier samenwerkende drummers die synchroon slaan of elkaar aanvullen. Dat staat in scherp contrast met het beeld van vier artiesten die elkaar met plastic buizen op het hoofd slaan.

Rick van Wort: 'We zijn als drummers veel belangrijker dan je zou denken – voor het opbouwen van spanningsbogen binnen een liedje en over de hele show genomen.'

Jimmy van den Nieuwenhuizen beschrijft de situatie dat hij zichzelf terug hoort: 'Ik schrok van mezelf. Wat was ik nou toch allemaal aan het doen? Ik besloot om terug te gaan naar de basis.'

Cesar Zuiderwijk: 'Muziek is geen wedstrijd. De beste drummer bestaat niet. Je kunt niet vergelijken.' 

Clinics
Als ieder jaar waren de clinics prachtig divers. Van de soepele bluesshuffles van Cuby-drummer Hans la Faille tot het waanzinnige percussietheater van Percoassa, van de schitterende drumcomposities van René Creemers tot de onweerstaanbare groove van Rock van Wort, van de ontroerende clinic van Jimmy van den Nieuwenhuizen tot de wijze lessen van Cesar Zuiderwijk. Alles gaf op een of andere manier een bijdrage aan een heel jaar lesbagage.      

Voor wie er niet bij was
Het is bijna niet te beschrijven voor wie er niet bij was: de geweldige sfeer die er drie dagen lang was.. Leren en plezier maken, inspanning en ontspanning gaan zelden zo naadloos samen als tijdens de DrumDrieDaagse. Het plezier spatte ervan af bij de finale, zondags om 6 uur. Fred Cohen, een drumleraar met een enorme ervaring, en auteur van het boek De Drummethode, bedacht als ode aan Cesar Zuiderwijk Paper Love. Met de doorgewinterde 'Groep 10', bestaande uit deelnemers die al vele jaren aan de D3D meedoen, studeerde hij het stuk in, en voerde het op het podium uit, met de docenten solerend over de vamp. Dat resulteerde in hilarische taferelen. Jaap Koning filmde het en monteerde een leuke video! 

Voor wie er deze keer niet bij was, en vooriedereen die het nog een keer wil ervaren: 7, 8 en 9 augustius 2015 is d volegden editie. Je kan je binnenkort inschrijven via www.drumdriedaagse.nl.