Kytopia Oudegracht in de maak
Muzieknieuws 23-07-2014 15:53
In het oude 'Tivoli Oudegracht', nu 'Tivoli/Vredenburg' aan de Vredenburgkade in het centrum van Utrecht, herrijst Colin Benders' nieuwe Kytopia voor de komende twee jaar. Misschien zelfs langer afhankelijk van afspraken met de gemeente of zelfs eventuele koop van het rijksmonument dat eerst dienst deed als Regulierenklooster. De locatie aan de Zeedijk is inmiddels achter gelaten en er wordt hard gewerkt om alles snel weer draaiend te krijgen.

Eigenlijk is Kytopia, ondanks de verhuizing, niet gestopt. De eerste (internationale) sessies en opnames vinden al weer plaats in de snel gefabriceerde studio's. Veel te doen nog, maar de muziek gaat voor. Drummer Bram Hakkens werkt aan zijn nieuwe drumstudio in de ruimtes die eerst dienst deden als verkoop van merchandising bij concerten en de oude rookruimte. (Inmiddels is roken in het hele gebouw verboden.) Percussionist Frank Wienk heeft de oude garderobe betrokken en is met zijn honderden instrumenten al vrijwel helemaal geïnstalleerd. Producer Simon Akkermans is in de rookruimte van de oude Spiegelzaal zijn nieuwe studio aan het inrichten.

Bram Hakkens gaf ons een rondleiding door het gebouw en een paar dingen vielen ons op. Ten eerste dat het gebouw toch wel heel oud is en er best wat gedaan moet worden om het weer up-to-date te krijgen. Maar dat mag geen belemmering vormen, zeker niet wanneer er over twee jaar misschien een permanente betrekking gaat komen. Wat vooral opviel is dat iedereen snel weer actief en up-and-running wil zijn met zijn of haar activiteiten. Er wordt geklust, afscheidingen worden gemaakt, ruimtes worden heringedeeld en er is nu al weer muziek te horen op verschillende plekken in het gebouw. Het moet allemaal ook snel. Iedereen heeft voorbereidingen voor festivals en concerten. Zeker zo belangrijk is dat ook de huur gewoon betaald moet worden.

En dan, een kwartier na middernacht, sta je in de grote zaal en neemt een paar foto's. Dan komt er een meisje binnen en gaat achter de vleugel zitten die midden in de zaal zijn tijdelijke locatie heeft. Toch maar even een stukje filmen met de smartphone terwijl zangeres Jenny Lydmor uit Denemarken akkoorden speelt die de sfeer en status van nu in Tivoli mooi weergeven, zeker op dit tijdstip. 

Loading the player ...

De naam Tivoli heeft haar herkomst uit 1828 van het houten concertgebouw dat Cees van Leeuwen liet bouwen in zijn zelfgedoopte Park Tivoli. Dat diende onder andere als 'ontspanningsoord voor culturele activiteiten' en er was een 'houten koffiehuis waar concerten werden gegeven'. Met Kytopia's vestiging aan de Oudegracht in Utrecht zou de cirkel dan wel weer eens helemaal rond kunnen zijn.

drummer links