Davy Deckmijn Clinics Hybrid Drumming

Verslag clinic in Drumland

Muzieknieuws 23-05-2014 17:14

Davy Deckmijn, drummer van Belgische topacts als Zornik, Hannelore Bedert en Tom Helsen, geeft een serie clinics Hybrid Drumming. Bij deze clinics, waarvan er op het moment van schrijven nog drie op de agenda staan, vertelt Deckmijn hoe je op een nuttige en inspirerende manier akoestische drums kunt combineren met e-drums, en zo een hybride set-up kunt samenstellen. Hij doet dit aan de hand van twee akoestische set-ups aangevuld met diverse e-drumproducten van Roland. Wij bezochten de clinic in Drumland, Lijnden op 22 april. Lees hieronder ons verslag.

 

Davy Deckmijn is behalve een bijzonder handige (en voetige) drummer, ook een prettige verteller, met een duidelijk verhaal en alles verhelderende speelvoorbeelden die er flink in hakken. Hij bedient zich daarbij van de relativerende humor die dan misschien niet is voorbehouden aan het Belgische drummersgilde, maar waar zij wel meester in zijn. Geen wonder als je in de leer bent geweest bij kanonnen als Mario Goossens (drums) en Michael Schack (drumprogramming). En met het drummen zit het dus ook wel goed, of zeiden we dat al?

Bekijk hier de videoaankondiging van de serie Hybrid drum clinics door Davy Deckmijn zelf:

Uitgebreide set-up
Deckmijn begint zijn clinic in Lijnden op zijn uitgebreide hybride set-up, bestaande uit een Ludwig Classic Maple kit met Sabian bekkens, aangevuld met de volgende Roland e-drumproducten:
• SPD-SX sampling pad
• SPD-30 Octapad
• TM-2 trigger module
• 1x KT-10 kicktrigger pedaal
• 1x PD-8 drumpad
• 1x BT-1 bar trigger pad
• akoestische drumtriggers op alle trommels

Werkpaard
Het voordeel van de Roland SPD-SX sampling pad is meteen duidelijk. In plaats van mee te spelen met een backing track kun je daarmee gewoon loops opstarten en daar overheen spelen. Deckmijn laat zien hoe hij een nummer van zijn band Zornik heeft opgeknipt in verschillende loops (intro, couplet, refrein, et cetera) en hoe hij die stukken instart door op een pad te slaan. Een ander voordeel is dat je een hele set (van een optreden, maar dus ook van een clinic) in het apparaat kunt opslaan met voor elke song de juiste instellingen van de set-up, sounds, loops en niet te vergeten het juiste tempo. Deckmijn noemt de SPD-SX dan ook ‘mijn werkpaard’.
De SPD-30 Octapad gebruikt Deckmijn vooral voor het toevoegen van extra percussie sounds, die hij het liefst bespeelt via de BT-1 bar trigger pad, die als een soort e-woodblok op de rand van zijn bassdrum is geplaatst.
Naast zijn gewone bassdrumpedaal staat het kakelverse KT-10 kicktrigger pedaal, waarmee je elk gewenst bassdrumgeluid kunt aansturen, en dat als grote voordeel heeft dat hij anders dan zijn voorganger heel goed vlak naast of zelfs onder je floor kan functioneren zonder overal tegen aan te botsen.
Links naast de hihat, zeg maar op de tweede-snaredrumplek, heeft Deckmijn nog 1 extra drumpad, inderdaad vaak met een tweede-snaresound, maar natuurlijk kun je er elke sound (in dit geval uit de TM-2 module; waarover later meer) mee aansturen.

Spelen
Leuk is Deckmijns verhaal over hoe deze set-up zijn manier van spelen beïnvloedt en hoe hij wordt uitgedaagd om creatief te zijn. Natuurlijk met sounds en loops, maar ook wat betreft zijn drumspel zelf. Als je een sample moet opstarten door met je linkerhand op een pad te slaan op de een, hoe sla je met de rest van je ledematen dan toch een lekkere break om die overgang in te luiden? Dat Deckmijn van origine een linkshandige speler is die rechtshandig speelt – en open handed spelen voor hem dus geen probleem vormt – is daarbij een handig gegeven. En daarom staat de sampling pad ook links boven de hihat: ‘Want met rechts ben ik minder handig en mis ik die pads voortdurend.’

Eenvoudige set-up
Deckmijns tweede set-up is een klein Tama ‘jazzkitje’ met 18” bassdrum 10” tom en 14” floortom, een set Zildjian bekkens, en als e-drumtoevoeging enkel een TM-2 module met triggers op alle trommels. Deze eenvoud is opzettelijk en bedoeld om de kracht aan te tonen van de hoofdrolspeler van deze serie clinics: de nieuwe TM-2 module.
Deckmijn laat zien hoe je de akoestische klank van de trommel kunt combineren met een getriggerde sound uit de TM-2 (layeren), en de balans van die mix ook kunt instellen met de volumeknop op de module. Zo maak je van een jazzy 18” bassdrum toch nog een pittige rockkick. Vooral de eeuwig doorklinkende larger than life floortomdreun die hij uit zijn schattige 14” floortje haalt, veroorzaakt hierbij hilariteit in de zaal. Maar uiteraard kun je ook gewoon een tamboerijnsound mengen bij je snareklappen.
Een zeer subtiele en nuttige toepassing is het gebruiken van triggersounds voor het ‘enhancen’ van je geluid. Hierbij voeg je bijvoorbeeld enkel wat attack toe aan het akoestische bassdrumgeluid, of wat ring aan je snare. Een hele kleine toevoeging met een sound die los nergens naar klinkt, maar in combinatie met je akoestische geluid een groot en muzikaal effect geeft. Hybride drummen in optima forma dus.

 

Alle data van Davy Deckmijns clinictour
• 17 april: Key Music, Roeselare (B)
• 25 april: Muziekcentrum van Gorp (NL)
• 29 april: Adams Muziekcentrale (B)
• 06 mei: Key Music, Eindhoven (NL)
• 08 mei: Key Music, St-Niklaas (B)
• 13 mei: Key Music, Liège (B)
• 15 mei: Key Music, Herentals (B)
• 17 mei: DrumsOnly (B)
• 22 mei: Terpstra Muziek/Drumland, Lijnden (NL)
• 23 mei: Steenbeek Music, Nijkerk (NL)
• 03 juni: Key Music, Rotterdam (NL)
• 05 juni: Key Music, Den Haag (NL)

Die van Rotterdam (3 juni) en Den Haag (5) zou je dus nog kunnen meepikken, en de hele snelle beslissers kunnen zelfs besluiten vanavond nog af te reizen naar Steenbeek Music in Nijkerk!

zoeken
zoeken