North Sea Jazz Dag 3 opinies
Pedrito Martinez in de zon, Vinnie Colaiuta als slotstuk
Muzieknieuws 15-07-2013 22:06
Komt het omdat we moe waren, hadden we een overload? Zo eensgezind als het Slagwerkkrant/Slagwerkwereld.com-team was over het spel van de drummers en percussionisten de eerste twee dagen, zo uiteenlopend waren de meningen tijdens de derde dag. Ondertussen deed Dick de Waal een mooie serie interviews, binnenkort te lezen in Slagwerkkrant, woonden we een panel bij met Chris Dave, en zagen we Oscar Kraal weer een mooie serie Drummers Talk interviews doen.


We begonnen Dag 3 in de zon, met bijpassende muziek. Percussionist Pedrito Martinez ging er flink tegenaan met zijn hippe Newyorks kwartet dat de Afrocubaanse muziek fris aanpakt. Zijn keihard agressieve congaspel combineert hij met klappen op zijn diep klinkende cajon. Power! Onze interviewafspraak met Martinez kon maar gedeeltelijk plaatsvinden omdat de band direct weer de rust moest opzoeken. Hun manager had ons al gewaarschuwd: de band reisde al vijf dagen Europa rond zonder hun bagage, zoekgeraakt op een vliegveld.  

Chris Dave perfect of gimmick?
Even later was het wachten geblazen bij Chris Dave and the Drumhedz. Vandaag leek iedereen wel z'n bagage op het vliegveld kwijtgeraakt te zijn, want ook hij gaf dat als verklaring voor zijn laat-zijn. Heel professioneel wist hij het gemor charmant van zich af te schudden bij aanvang van het concert en al na de eerste beats was het publiek om. Vooral de vervreemdende werking van de regelmatige stijl- en tempowisselingen was indrukwekkend. Perfect ingestudeerd, met toch veel ruimte voor mprovisatie. Het tandem Dave-Palladino stond als een huis. Een ander Slagwerkkrant teamlid vond dat het wel wat teveel een gimmick werd, wat Chris Dave liet zien: 'een cd zou ik hier niet van gaan luisteren'.Weer een ander merkte op: 'time' heeft voor mij vanavond een nieuwe betekenis gekregen.

Muziekhistoricus Ashley Kahn, die in het North Sea Jazzcafe het panel leidde over 50 jaar Herbie Hancock, liet zich verleiden tot de uitspraak dat Chris Dave dé grote jazzdrumsvernieuwer van dit decennium is. Laten we daar de discussie dan maar mee sluiten. 

Justin Faulkner ingetogen
De meningen over Justin Faulkner waren wel eensgezind. Hij speelde twee keer, en beide keren betoverend. Eerst met Kurt Rosenwinkel en een uur later met Branford Marsalis. In vergelijking met de ongekend agressieve solo's die we op YouTube zagen, begeleidt hij Marsalis nog vrij ingetogen. Voor een drummer van 22 heeft Faulkner een enorm wijze kijk op het leven, zo bleek tijdens het interview dat we met hem deden na afloop van de concerten.  

Vinnie Colaiuta slappe hap of fantastisch? 
En dan als slotstuk van dit festival Vinnie Colaiuta bij Sting. De een zegt prachtig, de ander vindt het toch een beetje slappe hap. Niet dat dat aan Colaiuta ligt, want het is en blijft fantastisch drumwerk, maar de arrangementen maken dat het een muzakkerig geheel wordt. Anderen in de redactie prijzen juist de nieuwe arrangementen van Police-songs. Weer een ander vermoedt dat Stewart Copeland er het zijne van zal denken. Enfin, mooi was het dat we aan het slot van drie dagen topniveau slagwerkers gezien te hebben, Colaiuta nog even aan het werk konden zien.

Lees hier het verslag van North Sea Jazz 2013, Dag 1
Lees hier het verslag van North Sea Jazz 2013, Dag 2.