North Sea Dag 2 verbluffend
Hussain, Gilmore en Questlove tonen zich meesters
Muzieknieuws 14-07-2013 09:28
Oscar Kraal doet videointerviews voor Yamaha tijdens North Sea Jazz (bekijk de eerste twee in dit artikel). Kendrick Scott praatte met hem over 'meesterschap'. Dat was geen toeval, want meesterschap was alom aanwezig op North Sea Jazz, op Dag 2 zelfs in overvloed. Dat besef je terdege als je op rij Zakir Hussain, Marcus Gilmore en Questlove ziet spelen, ieder in hun eigen unieke stijl, met een onmenselijk hoge graad van perfectie.

Het Slagwerkkrant/Slagwerkwereld.com-team, vandaag bestaande uit Dick de Waal, Klaas Jan Stol, Dennis Boxem, Tineke van Brederode, Ifor Baynes, en Erk Willemsen, was bijna voltallig uitgerukt naar het concert van Sangam, met Eric Harland en Zakir Hussain. De drummer en tablaspeler legden de puur percussieve ondergrond voor het sax- en fluitspel van Charles Lloyd.

Harland staat bekend om zijn inventieve groovespel, fenomenaal soepele techniek, en nam een voor zijn doen een bescheiden rol in het geheel aan, soms op de vleugel percussieve ondergrondakkoorden slaand. De 75-jarige Lloyd nam op zo'n moment even bezit van het drumstel met geluidenmakerij.

Zakir Hussain die toch al bekend staat als ’s werelds beste tablaspeler, was vandaag dé master. Hij begon ingetogen, met fraai gezongen mantra's, maar kwam gedurende het concert steeds meer op stoom, met een setup van vier tabladrums en een aantal andere Indiase trommeltjes. Zijn solo van tien minuten was weergaloos. Elke slag was op z’n plaats en helder gearticuleerd. De opbouw was ongenaakbaar. Ja, en natuurlijk, zo kennen we Hussain, gooit hij er een paar crowdpleasers doorheen, maar ja, ook daardoor werden we inderdaad gepleased en konden we ontspannen geconcentreerd verder luisteren naar de betoverende, magische muziek van dit trio.  

Beluister hier het concert, integraal, met dank aan Radio6/NTR. 
https://player.ntr.nl/nsj/?id=2013_audio_sangam 

Cymbalsounds
Drummer Marcus Gilmore zagen we de eerste dag al excellereren bij het Jonathan Finlayson. Op Dag 2 speelt hij met de legendarische pianist Chick Corea, naast percussionist Luisito Quintero en Christian McBride op, vooral elektrische bas. Zelden zo'n staaltje musicianship gezien, waarbij drums en percussie zo naadloos in sync vielen. Onze monden vielen simultaan open bij Gilmore’s openingssolo in Galaxy 33 Star 4. De 27-jarige Gilmore, kleinzoon van Roy Haynes, bedient zich van kristalheldere cymbalsounds die perfect passen bij het delicate piano- en Rhodeswerk van Corea. Hulde voor deze meester!

Beluister hier het concert, integraal, met dank aan Radio6/NTR:
https://player.ntr.nl/nsj/?id=2013_audio_chick_corea_and_the_vigil 

Heer en meester
Tot slot noemen, we hier, ondanks het feit dat we nog veel meeer moois en goeds hebben gezien deze tweede dag, een derde meester, van weer een heel andere orde: Questlove, heer en meester over zijn band The Roots. Nooit eerder zagen we een drummer/bandleider in een naast hem opgestelde microfoon orders doorsgeven aan de oortjes van medemuzikanten. Questlove roept iets en daar snellen de bandleden het pdoium op. In de medley aan het slot van het concert roept hij Rock ’n Roll, en ja hoor, daar wordt hun hitje acuut ingezet. Zijn grooves staan natuurlijk als een huis en klinken altijd glashelder. De zaal van 10.000 man, bomvol, lag aan z’n voeten.     

Bekijk hier het concert, intergraal op video, met dank aan Radio6/NTR: 
https://player.ntr.nl/nsj/?id=2013_video_the_roots 

Drummers Talk
Op naar Dag 3, waarin we weer een aantal interviews gaan scoren, net als Oscar Kraal aan de Yamaha-tafel. Zie hieronder de montage van de eerste drie interviews met Lean Robbemont, Jimmy van den Nieuwenhuizen en Kendrick Scott.


Oscar Kraal in gesprek met Kendrick Scott in in Yamaha's Drummers Talk 

 


Oscar Kraal in gesprek met Lean Robbemont in in Yamaha's Drummers Talk 

Oscar Kraal in gesprek met Jimmy van den Nieuwenhuizen in Yamaha's Drummers Talk

 

Lees hier het verslag van North Sea Jazz 2013, Dag 1

Volg ons tijdens Dag 3 op Facebook en Twitter!
www.facebook.com/slagwerkkrant
www.twitter.com/slagwerkkran

www.northseajazz.nl . 

Lees hier ons aankondigingartikel over North Sea Jazz 2013