Drumland Drum Party 2013

Knallende 2de editie Drum Party

Muzieknieuws 15-06-2013 08:06

Er viel voor de slagwerkfreak weer veel te genieten, op zondag 9 juni tijdens de tweede editie van de Drum Party van Drumspeciaalzaak Drumland te Lijnden. Met een lekker afwisselende line-up uit de vaderlandse slagwerktop was er voor elk wat wils, zowel in de gezellige bovenzaal als buiten op het geïmproviseerde festivalterrein.

Een geslaagde opener was de presentatie van diverse drumscholen op het buitenpodium. Leerlingen van zeer divers niveau lieten horen waarom drum/percussie-les het mooiste is wat er is, en de verschillende drumschoolhouders konden kort hun verhaal doen. Aardige, spannende, vertederende, en soms ook verrassend goede performances van de jonge Nederlandse slagwerkers brachten het publiek in de stemming voor een mooie dag met louter slagwerk.

 Enkele hoogtepunten:
• het drumensemble van drumschool Rolling Sticks (Gouda), dat volledig draaide om speelplezier en samenspel
• het verrassingsoptreden van Thijs, het piepjonge zoontje van docent Jaap Koning (Logblock, Amstelveen), die overigens heel ergens anders les heeft, want drumadviezen aannemen van papa is natuurlijk out of the question
Tim de Jong (wel bij Logblock), die met een technisch knappe maar ook groovende play-along het niveau plotseling een heel stuk omhoog trok. ‘Daar gaan we meer van horen’, zag je menigeen denken, en dat klopt. Tim is namelijk een van de Halve Finalisten van Drumtalent 2013. Op 30 juni strijdt hij om een Finaleplaats in Musicon Den Haag.

Andere aanwezige drumscholen die ochtend waren: Drumschool Paul Castricum (Heerhugowaard), Drumschool Joppe en Sin (Amsterdam), Drumschool De Batterij (Almere), Drumdrumdrum.nl (Haarlem), QPercussion Drum Academy (Vlaardingen), Drumstudio Amsterdam, Drumschool Stefan van de Brug (Den Haag) en de Ludwig Rhythm Factory (Werkhoven)

Verrassend was ook de presentatie van Fabian Benjamins en Anthony Amirkhan (Silver Note Studios). Zij demonstreerden met verve en veel speelplezier een heuse Shed Session. Deze uit de gospelscene in Amerika overgewaaide drumbijeenkomsten draaien om samenspelen, elkaar uitdagen, maar vooral ook chops uitwisselen en een muzikaal gesprek aangaan. Drumland schoot het duo meteen aan om plannen te maken voor een Shed Session in de winkel (vermoedelijk ergens in het najaar), dus ook daar gaan we meer van horen!

Clinics
Inmiddels was het in de bovenzaal tijd voor het grote werk. Na de intieme workshops van Arthur Bont (cajón) en Femke Krone (percussie) betrad de eerste clinician het podium.

Ben Bakker (Baskerville) hield een betoog over akoestische drums in een moderne omgeving van elektronica en hippe dancebeats. Zijn verhaal kwam moeizaam op gang, maar zijn spel vlamde en ging recht vooruit. Het is niet vaak dat je het gevoel hebt dat een begeleidingstrack de drummer volgt (in plaats van andersom). Ook zijn demonstratie hoe je met stemmen en afplakken een afgemeten ‘electrobeat’ uit je snare kunt halen, was een eyeopener.

Bram Hakkens (Kyteman, Kane) en Rob Klerkx (Moke) deden een duopresentatie, waarbij het vooral draaide om de groove en de backbeat. Zij vertelden over hun achtergronden, het mooie van banddrummer zijn, en duodemonstreerden een aantal aardige oefeningen voor kleine variaties binnen een strakke groove. Klerkx ontpopte zich als een overtuigende clinician met een goed verhaal en Hakkens liet nog maar eens horen waarom zo veel bands hem willen inlijven; wat een feel!

Lucas van Merwijk was naar Lijnden gekomen om zijn gloednieuwe lesboek World Rhythms For Drumset te presenteren. Een indrukwekkende demonstratie van kennis, kunde en helderheid. Zelden iemand zo losjes en met zo veel autoriteit ingewikkelde materie zien uitleggen: stap voor stap de verschillende onderdelen/partijen van bijvoorbeeld een Afro-Cubaanse ritme aflopen, waarbij dan elk ledemaat een patroon voor z’n rekening neemt. Indrukwekkend. Bovendien: iedereen die ontspannen door kan praten terwijl hij met z’n linkervoet de clave speelt op een koebel, verdient een eervolle vermelding in het ‘Guinness Book of Coolness’. World Rhythms For Drumset vond na afloop dan ook gretig aftrek.

Op het buitenpodium begon inmiddels het slotoptreden van Kuenta I Tambú, een formatie rond percussionist en bevlogen presentator van de dag Roël Calister. De groep speelt een aanstekelijke mix van Afro-Caribische ritmes en Europese dj-grooves, aangevuld met opzwepende zang en dans. Calister grijpt daarbij graag de gelegenheid aan om traditionele Antilliaanse slaginstrumenten te demonstreren, zoals de chapi (een ijzeren schep of schoffel die je met een metalen stokje bespeelt; een echte oorcrusher!) Al met al een feestelijke afsluiter van Drumland’s Drum Party 2013.

zoeken
zoeken