Enerverende DrumDrieDaagse

Bezinning en concentratie

Muzieknieuws 21-08-2012 21:08

Het was de elfde editie alweer. En opnieuw was het een enerverende ervaring voor zowel deelnemers als docenten. Topdrummers als Norman Bonink van Blof (foto links), Stef Broks en Lucas van Merwijk gaven lessen en clinics in dit door Cesar Zuiderwijk's Music Station en Slagwerkkrant georganiseerde lange weekend. Cesar Zuiderwijk deed traditioneel de afsluitende clinic.



door Erk Willemsen

16 drumleraren en 72 deelnemers hebben drie intensieve dagen doorgebracht in het Haagse Musicon. Ritme van de dag: drumclinic om 10 uur, dan twee lesblokken van een uur, lunch, lesblok, nog een drumclinic om 3 uur, en afsluitend twee lesblokken, tot 6 uur. En dat drie dagen lang; elk lesblok bij een andere docent. Een van de deelnemers liet ons in de evaluatie weten dat hij de volgende keer toch wel een keer vijf minuten tijd wilde hebben ok z'n cola op te drinken... Tot nu toe was de enige kritische noot die de organisatie moest kraken. Want de deelnemers stormden na drie dagen op de organisatoren af om ze te bedanken. Ze kregen een 100-pagina reader mee naar huis, met alle lesstof, plus een setje Alpine gehoorbeschermers (die tijdens de drie dagen al goed dienst deden).

En het is natuurlijk ook niet zomaar wat, om drie dagen lang les te krijgen van al die topleraren: Cesar Zuiderwijk (Golden Earring): tits 'n ass drummen; Stef Broks (Textures): gemene maatsoorten; Norman Bonink (Bløf): blufbeats; Lucas van Merwijk (Drums United, Nueva Manteca, Cubop City Big Band): worldbeats; Rob Verhagen (Bassler Trommeln): bassler snaredrumtechnieken; Mark Eeftens (brushes); Olaf Fase (kwinkslagen in muziek); Fred Cohen (ensembledrummen); Ernst van Ee (dubbele bassdrums); Rob Kramer (de amen-break en meer); Sarah Lavinia Feenstra (paradiddles in fills en grooves); Tim Koning (onafhankelijkheid); Johan Witt (bandcoaching); Erk Willemsen (salt peanuts); Gerben de Bruijn (breaky breaky); Dennis Boxem (sounds maken in de praktijk).

Bezinning
Een gevarieerd programma dus, drie dagen lang. En dan is het voor de deelnemers niet makkelijk de hoogtepunten van de bijna-hoogtepunten te scheiden. Jeroen Bakker schreef ons dat hij het zeer inspirerend vond en dat hij veel bruikbare tips had gekregen. 'Maar bovenal is het een moment van bezinning geweest voor mij, aangewakkerd door de woorden van Mark Eeftens. Bezinning over mijzelf als drummer, waar ik heen wil.' Eeftens had een indringende clinic geven op de zondagochtend, waarin hij aangaf dat je achter je drumstel ook eens lekker moet 'klojen' en dat je je 'zelf 2' die je 'zelf 1' constant onzeker maakt, maar eens uit moet schakelen. Hij maakte dit aanschouwelijk door een van de deelnemers, Tim Emmen, het podium op te halen en van dichtbij te laten bekijken door een zestal leraren (zie foto). Tim sloeg zich er dapper doorheen. Hij schrijft ons: 'Bedankt voor alles! Dankzij jullie hebben wij elk jaar een groot feest! 'Ik heb weer erg veel bijgeleerd en op die kruk bij Mark Eeftens nog wel het meeste. En dan wel over mezelf. Wat was dat overweldigend!!!'

Concentratie
Robby Roose vond wat Mark Eeftens zei 'heel herkenbaar' en schrijft: 'Voor mij was alles te gek, maar op de zaterdagmorgen in een hokje bij 40 graden plus, zonder airco, dubbele bass les krijgen van Ernst van Ee en dat helemaal te gek vinden, vind ik toch wel hilarisch.' De andere ruimtes waren gelukkig wel van airco voorzien in dit warmste weekend van het jaar. En dat zorgde voor een hoog concentratieniveau van de deelnemers, hoger dan ooit eigenlijk. De deelnemers waren nieuwsgieriger dan ooit, en docenten en organisatie zijn dan ook bijzonder trots op wat allemaal gedaan kon worden en bereikt is in deze drie dagen. Ze waarderen bovendien de slotwoorden van Robby Roose: De openheid en toegankelijkheid van de top van de Nederlandse drummers, geweldig!' 

Volgend jaar
We besluiten deze impressie met de woorden van Jan Kloosterboer op de timeline van Slagwerkkrant op Facebook: 'Helaas is de 11e Drum3Daagse weer geschiedenis, met wederom een spetterende groep docenten. Norman, Stef, Rob, Markeef en Lucas waren voor mij de hoogtepunten, maar natuurlijk ook Tim, Saar, Ernst, Dennis en de rest van die groep geweldenaars. Met de cappuccino van Godfried kan het niet meer fout en groep 10 en Fred: thnx voor de gein. Tot volgend jaar. En voor hen die er niet bij waren: je hebt wat gemist maar niet getreurd. 15/8/2013 een herkansing, het weekend VOOR Lowlands. Doen!

zoeken
zoeken