Jim Marshall, oprichter van het wereldberoemde Marshall Amplification, en tevens gerenommeerd drummer, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dit werd vandaag bekend gemaakt op de website van het bedrijf, dat dit jaar zijn 50-jarig bestaan viert. De gitaarversterkers van Marshall zijn sinds 1962 niet weg te denken van podia wereldwijd. Lees hieronder het interview dat Dennis Boxem met hem deed voor Slagwerkkrant, mei-juni 2002.
Jim Marshall, ook bekend als ‘The Father of Loud’, zette begin jaren '60 zijn eerste winkel op in Hanwell, Londen. Hij verkocht drumspullen, accessoires en gaf drumles, onder anderen aan Mitch Mitchell, drummer van Jimi Hendrix.
Marshall breidde zijn winkel later op aandringen van onder anderen Pete Townshend en Ritchie Blackmore uit met de verkoop van gitaren en versterkers. Hieruit ontstond het idee voor de eerste Marshall versterker: de JTM 45, waarmee Marshall een goedkoper alternatief voor de dure Amerikaanse Fender versterkers wilde maken.
Met de hulp van reparateur Ken Bran en technicus Dudley Craven werden de eerste stappen gezet in het ontwikkelen van deze versterker, die was gebaseerd op de Fender Bassman. Marshall besloot al vroeg in het proces dat de versterker als top moest worden gebouwd, met een losse 4x12 speakerkast met Celestion speakers. In 1965 werd het klassieke Marshall logo voor het eerst gebruikt.
De tegenwoordige catalogus van Marshall omvat onder andere buizen- en transistorversterkers, basversterkers en effectpedalen. In 2010 kocht Marshall Amplification nog het bedrijf Natal Drums.
Lees hieronder een interview van Dennis Boxem met Jim Marshall uit Slagwerkkrant 109 (mei-juni 2002):
'In de jaren veertig en vijftig verdiende ik mijn brood als drummer in bigbandorkesten en jazzgroepen. Na dat een tijd lang te hebben gedaan, wilde ik toch wat meer thuis zijn en besloot ik een muziekwinkel te openen. In de avonduren gaf ik daar drumles of stond ik ergens op een podium. Toen eind jaren vijftig de rock 'n' roll opkwam, vroegen steeds meer leerlingen of ik ze wilde leren rockdrummen. Ik had zelf toen helemaal geen hoge pet op van die muziekstroming. Ik vond het maar wat simplistisch en ik was ervan overtuigd dat die hele stroming met een paar jaar wel weer vergeten zou zijn. Daar zat ik dus goed naast!
Zes versterkers
In mijn winkel kwamen indertijd steeds meer gitaristen vragen of ik een versterker had die op kon tegen al die herrie van het drumstel. Ik ben altijd al een ondernemend type geweest, dus toen die versterker er niet bleek te zijn, ben ik gaan kijken of we misschien zelf iets konden gaan maken. Ik heb toen een technicus bij EMI weggehaald en achter de winkel een werkplaats ingericht. Daar hebben we zes versterkers gemaakt, en op een van die versterkers zijn alle latere Marshall amps gebaseerd.Zaterdaghulp Mitch Mitchell
Op een dag komt er een jongen binnenlopen die drumles wil hebben. Ik had toen dringend iemand nodig in de winkel, dus ik zeg tegen hem: ik wil je best drumles geven, en dat doe ik nog gratis ook, maar dan moet je wel in mijn winkel komen werken. En hij accepteerde het. Een paar jaar later komt een lange slungelachtige Amerikaan de winkel binnenlopen. Hij had gehoord dat ik versterkers bouwde en of we daar niet even over konden praten. Ik had toen zoiets van: o nee, daar heb je weer zo n armoedzaaier die op zoek is naar een gratis versterker. Hij wilde er echter gewoon voor betalen, als we er maar voor konden zorgen dat hij overal ter wereld ondersteuning had. Hij kocht toen vijf sets versterkers en zijn gitaartechnicus heeft in twee weken bij ons de versterkers leren onderhouden. Mijn zaterdaghulp was ik echter ook meteen kwijt, want meneer was ook nog op zoek naar een drummer. Dat Jimi Hendrix een paar jaar later de beroemdste gitarist ter wereld zou zijn, en dat Mitch Mitchell, nota bene mijn zaterdaghulp dankzij hem wereldberoemd zou worden, had ik echt nooit durven vermoeden.'
Jim Marshall werd in 2004 opgenomen in de Orde van het Britse rijk. Een onderscheiding toegekend aan staatsburgers die een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan het Verenigd Koninkrijk.