Afscheid van Darrell Abbott

Muzieknieuws 14-12-2004 10:38

Vanavond, dinsdag 14 december, vindt de uitvaart plaats van gitarist 'Dimebag' Darrell Abbot, bekend van Pantera en Damageplan in het Arlington Convention Center te Arlington, Texas. Het ontmoetingscentrum biedt plaats aan 5000 mensen.

'Dimebag' werd woensdag 8 december dodelijk getroffen door kogels toen hij op het podium bezig was met een optreden.

Details over de uitvaart zijn nog niet bekend, maar volgens Damageplan-manager Paul Bassman zullen er video's vertoond worden en is de kans groot dat collega-muzikanten live muziek spelen tijdens de plechtigheid die om 21:00 uur begint en tot middernacht zal duren. Volgens Fox News wordt Darell begraven in een bijzondere kist: de Kiss casket.

Nog steeds reageren fans en collega-muzikanten wereldwijd vol afschuw op de tragische dood. Naast de vele reacties uit het buitenland (zie ook dit nieuwsbericht) zijn inmiddels ook reacties bekend van Nederlandse slagwerkers.

Fon Janssen, bekend van onder andere Mennen en Soulstar, meldt:
"Het is triest, dat er fans zijn die hun emoties niet onder controle kunnen houden. Hoe mooi de schelp er ook van buiten uitziet, uiteindelijk zijn mensen als Darrell Abbott alleen maar hard werkende mensen met liefde voor hun vak. Wederom een vorm van zeer zinloos geweld!"

In zijn reactie schrijft Yuri Xul, drummer van onder meer Liar of Golgotha en Thanatos:

"Ik was zeker wel geshockeerd door het voorval zoals velen in mijn vriendenkring. Niet te geloven dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Toen ik het nieuws las wilde ik het eerst niet geloven omdat de berichtgevingen nogal vaag waren. Maar toen die later een stuk duidelijker waren, bleek dat een groot talent aan deze wereld onttrokken is. Pantera was een goede band, niet geheel mijn smaak maar je kon duidelijk de power voelen die de band uitstraalde. Het is buitengewoon triest dat je blijkbaar ook als muzikant nu op je tellen moet gaan letten. Het kan wel eens heel anders worden geïntepreteerd zoals in dit geval. R.I.P Dimebag!"

Dennis Leeflang, eerder drummer bij onder andere Within Temptation, Epica en Sun Caged, en tegenwoordig independent, verklaart:

"Dimebag was veruit mijn favoriete metalgitarist. De riffs in Pantera's "I'm Broken" zijn de beste metal riffs ooit gemaakt. "Cemetary Gates" geeft me nog altijd kippenvel. Dat nummer heb ik ook als tiener jaren gespeeld met mijn bandjes. Mijn voormalige band Sun Caged is destijds ontstaan uit een Pantera tribute-concert dat ik samen met Marcel Coenen deed op nieuwjaarsdag 1999. Marcel en ik hebben elkaar ontmoet door onze wederzijdse bewondering voor Pantera. De broertjes Abbott waren een buitengewoon duo. Er wordt de laatste tijd heel wat afgemoord in de entertainmentwereld. Theo van Gogh's moord hakte er al flink in. Maar de moord op Dimebag is de eerste die mij echt raakt. Dit staat zo dicht bij me. Het drama gebeurde in het soort club waar ik zelf ook vaak speel (en tegenwoordig ook regelmatig in Amerika). Het is heel erg scary. Mijn gedachten zijn bij Vinnie en de rest van de Abbott familie, en iedereen die in die club aanwezig was. Vinnie is niet alleen zijn broertje kwijt, maar ook zijn maatje, en de enige gitarist waar hij ooit mee heeft willen spelen. Eentje waarmee hij magische momenten wist te creeren."

God Dethroned-drummer Ariën van Weesenbeek vertelt:

"Het is krankzinnig en triest. Wie zoiets op z'n geweten heeft, is gewoon ziek. Moord is sowieso krankzinnig, maar dat uitgerekend deze muzikant, zo'n groot talent, eraan moest geloven is bijzonder treurig. Dat het uiteenvallen van Pantera er mee te maken heeft, zou kunnen. "Cowboys from Hell" en "Vulgar Display of Power "waren m'n favoriete albums, je hoort dat die mannen echt wel kunnen spelen. Maar dat is natuurlijk absoluut geen reden tot moord. Waarschijnlijk is iedereen het er wel over eens dat het ziek is om een muzikant op het podium neer te schieten. Echt triest."

Roel Sanders, een van Ariëns voorgangers bij God Dethrones en thans drummer bij Inhume, reageert eveneens verbitterd. Sanders:

"Godverdomme! Wat een ellende. Ik heb zelf ook in de States getoerd en in sommige staten staan er kids in de zaal die te jong zijn om daar bier te mogen drinken maar ze hebben wel een pistool/revolver tussen hun broekriem. Dat is dan weer wel toegestaan. Zo’n land moet dan het voorbeeld menen te geven aan andere landen?? Het ergste is dat wij Nederlanders dat inderdaad als voorbeeld zien dus zal het hier ook wel een keer gaan gebeuren want de jeugd vind het tegenwoordig “cool” om iemand verrot te slaan of misschien wel overhoop te schiet want dan krijgen ze aanzien en komen in het nieuws. Trieste zaak, meer kan ik niet zeggen."

Michael Kopijn, bekend van onder andere PCP en Makiladoras, schrijft in zijn reactie:

"Erg schokkend om te horen dat Dimebag is doodgeschoten. Het eerste waar ik altijd aan denk als ik dit soort verhalen hoor is dat de vrije wapenwetgeving in de USA een blijvend gevaar voor de samenleving is. Iedere gek kan zonder veel moeite aan een vuurwapen komen met alle (tragische) gevolgen vandien."

Overigens kan iedereen nog steeds het online condoleanceregister tekenen.

zoeken
zoeken