Genomineerden Pop Scriptieprijs bekend

Muzieknieuws 04-12-2004 14:52

Op donderdag 20 januari 2005 wordt in zaal Fantasio van het Nederlands Popinstituut (NPI) de nieuwe winnaar van de Pop Scriptieprijs bekend gemaakt.

Het NPI reikt sinds 2002 jaarlijks de Scriptieprijs uit aan de auteur van de beste afstudeerscriptie over popmuziek in de breedste zin van het woord. Dus alle onderwerpen met betrekking tot popmuziek of popmuziekcultuur mogen aan bod komen. Van gehoorbeschadiging bij popmuzikanten tot het akkoordengebruik binnen de deathmetal en van de invloed van nieuwe productietechnieken tot de sociale status van muzikanten. De bedoeling is hiermee om (wetenschappelijk) onderzoek naar popmuziek te bevorderen. De schrijver van de winnende scriptie mag een bedrag van € 500,--. mee naar huis nemen.

De genomineerde scripties zijn dit jaar: 'Alternatieve Videoclips’ van Karlijn Landman, ‘Ambient en Ameublement’ van Rutger Brouwer, ‘More Than Words’ van Joël Mommers, ‘Samba in Sampa’ van Marthje Nieuwenhuijs, ‘Sound Barriers Sound Carriers’ van Natasja Oosten en ‘The Wonder Of You’ van Femke Niehof.

Inmiddels is de inschrijving voor het studiejaar 2004-2005 geopend. Zowel HBO- als universiteitsscripties kunnen meedingen naar de prijs. Interesse? Stuur dan je scriptie op naar het Nationaal Pop Instituut, ter attentie van Walter de Korver. Adres: Prins Hendrikkade 142, 1011 AT te Amsterdam.

In 2003 won Saskia Dubois de Popscriptieprijs. De studente algemene cultuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen kreeg de prijs voor haar scriptie 'Cyberlandschappen, Nintendo®-rock en clicking within temptation, videoclips van het digitale tijdperk'. Hierin onderzocht zij de ontwikkeling en de huidige stand van zaken van de videoclip.

In 2002 won Tijs Heesterbeek (zie foto) de allereerste editie met zijn scriptie "De spanning tussen underground en mainstream". Heesterbeek schrijft sindsdien voor onder meer Kindamuzik.net.
zoeken
zoeken