Popprofessor zoekt geld voor behoud leerstoel

Muzieknieuws 17-11-2004 10:34

Twee jaar nadat Tom ter Bogt als popprofessor de bijzondere leerstoel overnam van Rene Boomkens, moet het NPI flink bezuinigen. Daarom wordt de financiële bijdrage aan de leerstoel popmuziek geschrapt.

Enkele jaren geleden sloegen Jaap van Beusekom van het Nationaal Popinstituut (NPI) en Sjors Knops de handen ineen om een speciale leerstoel popmuziek te realiseren. Want na 45 jaar de popcultuur was er nog steeds geen speciale leerstoel met bijbehorend docent. De twee bestuurders maakten geld vrij en de popprofessor was een feit.

Tot de bezuinigingsgolf die het NPI noopt flink te snijden in de diverse activiteiten. Ook popprofessor Tom ter Bogt lijkt hiervan de dupe te worden. Ter Bogt:

"Ik snap die keuze wel. Deze bezuiniging is het NPI gewoon door de strot gedouwd. Het NPI moet zich concentreren op haar kerntaken zoals het archief. Mijn leerstoel is een randgeval."

Toen Ter Bogt werd geïnstalleerd kreeg hij zekerheid voor een periode van 5 jaar. Hij wordt niet rechtstreeks door het NPI betaald, maar krijg geld van de Universiteit. Maar het is niet ondenkbaar dat er in het aantal uur wordt geschrapt.

Ondertussen gaat het curatorium, het orgaan dat zorg draagt voor de functie, op zoek naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Ter Bogt vindt de bezuiniging van het NPI ronduit schandalig:

"Dat klinkt vrij obligaat omdat ik er zelf slachtoffer van word, maar het is natuurlijk wel zo. Eindelijk is er een mooie plek voor popmuziek en dan komt deze klap. En wat helemaal erg is, is dat de bezuiniging inhoudelijk nauwelijks gefundeerd is. De staatssecretaris baseert zich op een slecht stuk van Lutgard Mutsaers."

Momenteel werkt Ter Bogt aan een drietal projecten. Zo onderzoekt hij de functie van popmuziek op de ontwikkeling van jonge mensen, bestudeert hij de carrières van popmuzikanten en doet onderzoek naar de rol van festivals bij het populair worden van artiesten en auteurs. Naast de twee dagen die Ter Bogt als Popprofessor in Amsterdam werkzaam is, geeft hij les aan de Universiteit van Utrecht en doet hij onderzoek aan het Trimbos Instituut.

zoeken
zoeken