Songteksten U2 na 23 jaar terug

Muzieknieuws 22-10-2004 20:41

Een koffertje met songteksten van de Ierse rockgroep U2 is na 23 jaar weer boven water. Bijna een kwart eeuw nadat de teksten waren gestolen, is het terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaars. Dat meldt de Britse omroep BBC. Zanger Bono sprak van "an act of grace".

Het koffertje werd in 1981 gestolen tijdens een concert in een nachtclub in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon.

In de bruine Samsonite-koffer zaten onder andere bandfoto's, aantekeningen, Bono's paspoort met zijn echte naam (Paul D. Hewson) en brieven van de band, fans en U2's manager. De aantekeningen bevatten ideeën en ruwe schetsen voor nieuwe nummers die bedoeld waren voor het album "October". Op dit album staan klassiekers als Gloria, Fire en Tomorrow.

Door de verdwijning moet Bono een aantal nummers opnieuw schrijven. Volgens drummer Larry Mullen en de overige bandleden werd het hun slechtste opname-ervaring ooit.

Nu blijkt dat het koffertje al die jaren op zolder heeft gestaan bij de 44-jarige Cindy Harris. Zij trof het daar aan toen zij in 1981 haar huurwoning betrok. Naar eigen zeggen kwam Cindy pas jaren later achter wat erin zat, maar wist niet hoe ze met de band in contact moest komen. Danielle Rheaume, een vriendin van Cindy, deed vorig jaar herhaaldelijk pogingen om met U2's manager te spreken, maar slaagde daar tot nu toe niet in.

Enkele jaren na de diefstal trad U2 opnieuw op in Portland. Bono vroeg toen op het podium of iemand meer informatie kon geven over de verloren teksten. Ook toen de band daar in 2001 opnieuw speelde, bracht de band de gestolen koffer ter sprake.

zoeken
zoeken