Winnaars Grammy Awards 2009 bekend

Robert Plant & Alison Krauss ontvangen meeste prijzen

Muzieknieuws 10-02-2009 00:02

De winnaars van de Grammy Awards 2009 zijn bekend! De felbegeerde onderscheidingen werden zondag 8 februari uitgereikt in het Staples Center in Los Angeles. CBS zond de ceremonie live uit.

Vijf awards voor Plant & Krauss
Grote winnaars waren Robert Plant & Alison Krauss: zij vielen maar liefst vijf maal in de prijzen. Het duo won allereerst in de categorie best pop collaboration with vocals. Hun album 'Raising Sand', met Jay Bellerose op drums, werd bekroond in de categorie album of the year en in de categorie best contemporary folk/americana album. Op dit album staan de songs Please Read the Letter, goed voor een Grammy in de categorie record of the year, en Killing the Blues, winnaar in de categorie best country collabaration with vocals.

Drie awards voor Lil Wayne
De uit Now Orleans afkomstige rapper Lil Wayne had acht nonimatie op zak en wist daar er drie van te verzilveren: 'Tha Carter III', met productionele bijdragen en beats van Swizz Beatz (Kasseem Dean), Darius "Deezle" Harrison en Kanye West, werd uitgeroepen tot beste rapalbum. Het nummer A Milli van 'Tha Carter III' won in de categorie best rap solo performance en het nummer Lollipop van Lil Wayne en Static Major won als best rap song.

Coldplay
De Britse rockband Coldplay was zeven maal genomineerd maar moest eveneens genoegen nemen met drie Grammy's. Drummer Will Champion en zijn band ontvingen een prijs in de categorie best pop performance by a duo or group with vocals, voor Viva La Vida als song of the year plus een Grammy voor 'Viva La Vida' als beste rockalbum.

Adele
Beste nieuwkomer was Adele, die tevens een Grammy ontving in de categorie female pop vocal performance.

Ne-Yo
Ook Ne-Yo werd twee keer onderscheiden voor zijn Miss Independent: één keer in de categorie best male r&b vocal performance, en één maal als beste r&b-song. Het nummer komt van het album 'Year of the Gentleman', dat voor een groot deel door hemzelf geproduceerd werd.

The Eagles
The Eagles wonnen in de categorie best pop instrumental performance met hun I Dreamed There Was No War, afkomstig van het album 'Long Road out of Eden'. Uiteraard met good old Don Henley op drums. Daarnaast zijn Lenny Castro, Luis Conte en Scott Crago op percussie te horen.

Metallica
Lars Ulrich en de andere rockers van Metallica namen een Grammy in ontvangst voor best metal performance. De mannen kregen de onderscheiding voor My Apocalypse van het album 'Death Magnetic'. Daarnaast kreeg Metallica een grammy voor best recording package.

Meer Grammy-winnaars
Tabla-meester Zakir Hussain , Mickey Hart van de Grateful Dead, de Nigeriaanse percussionist Sikiru Adepoju en Giovanni Hidalgo werkten samen op het album 'Global Drum Project' en sleepten prompt een Grammy in de wacht in de categorie beste contemporary world music album.

Jack DeJohnette ontving een Grammy in de categorie beste new age-album, voor 'Peace Time'.

Duffy kreeg voor haar album 'Rockferry' een Grammy voor best pop vocal album uitgereikt. Hierop zijn Makoto Sakamoto, Martin Slatterly en Bernard Butler op drums te horen.

In de categorie best hard rock performance won The Mars Volta met het nummer Wax Simulacra van het album 'The Bedlam in Goliath'. Een compliment dus voor onnavolgbare drummer Thomas Pridgen en zijn band.

Daft Punk, bestaande uit Guy-Manuel de Homem-Christo en Thomas Bangalter, won twee Grammy Awards, voor 'Alive 2007' en het nummer Harder, Better, Faster, Stronger alse beste electronic/dance album als beste dance recording.

John Mayer, die dit jaar vijf Grammy-nominaties ontving, verzilverde er één: die voor best male pop vocal performance.

De Grammy voor best contemporary r&b album ging naar Mary J. Blige voor haar album 'Growing Pains', waarop Chris "Tricky" Stewart, Jazze Pha en The Neptunes een bijdrage leverden als beat creator en producer.

Live optredens
Tussen alle uitreikingen door kon het publiek genieten van een groot aantal optredens. De rode draad hierbij leek samenwerking te zijn: Zo stond Radiohead op het podium met de marching band USC Trojan van de University of Southern California, liet Dave Grohl de Foo Fighters even links liggen om met Sir Paul McCartney het nummer I Saw Her Standing There te spelen, en kregen de Jonas Brothers gezelschap van Motown-legende Stevie Wonder.

Een volledig overzicht van alle winnaars van de 51ste Grammy Award-uitreiking, vind je op www.grammy.com

Nederlandse winnaar
Bernard Haitink, dirigent van het Chicago Symphony Orchestra, ontving een Grammy voor hun uitvoering van Sjostakovitsj’ Vierde symfonie. Bernard won als enige Nederlander een Grammy. De Nederlandse beatcreator/producer/dj Junkie XL (Tom Holkenborg), die was genomineerd voor zijn remix van Madonna’s 4 Minutes, ging met lege handen naar huis.
zoeken
zoeken