Winnaars Grote Prijs van Nederland 2008 bekend

Drummer Marnix Dorrestein wint MCN Beste Muzikantprijs

Muzieknieuws 15-12-2008 13:29

Niet minder dan 24 acts streden dit weekend in Paradiso en Melkweg in vier finales om een eerste plaats in De Grote Prijs van Nederland. Fabiana Dammers (singer/songwriter), M.O. & Brakko (hiphop/r&B), Two Way Radio (pop/rock) en Applescal (dance/producers) gingen met de hoofdprijs naar huis. Zij wonnen onder meer € 5000, een serie optredens en een jaar lang professionele coaching.

Singer/Songwriters
In Paradiso namen ‘s middags de singer/songwriters het tegen elkaar op. De jury roemde het hoge niveau van deze categorie in Nederland en riep uiteindelijk Fabiana Dammers uit tot winnaar. De jury sprak onder meer van “ongekunstelde, voor een groot publiek toegankelijke songs die tekstueel heel dicht bij de zangers zelf liggen”.

De zangeres sleepte bovendien de Music Maker Publieksprijs in de wacht op basis van stemmen door het publiek.

De MCN Beste Muzikantprijs ging naar zanger/gitarist Robin Block.

Hiphop/R&B
’s Avonds vond in Paradiso de finale van de categorie hiphop/r&b plaats. Hier ging de winst naar M.O. & Brakko. Met hun energieke show kregen ze de hele zaal mee.

De Lijn5 Publieksprijs ging naar theFringe. De MCN Beste Muzikantprijs ging naar Justin de Nooijer en David Mollet, het producersduo van theFringe.

Pop/Rock
In de Melkweg vond 's avonds de finale van de categorie pop/rock plaats. De energieke band Two Way Radio, met Philippe van Schil op drums, werd uitgeroepen tot winnaar en sleepte bovendien de Music Maker Publieksprijs in de wacht. “Qua niveau het verst van allemaal”, aldus de jury.

Marnix Dorrestein, de drummer Sheriff of Hong Kong, won de MCN Beste Muzikantprijs. Marnix speelt "Eigenzinnig, dynamisch, gefocust en origineel", aldus de jury.

Dance/Producers
Tot slot vond in de Melkweg de finale voor dance/producers plaats, die Applescal uiteindelijk won dankzij zijn sterke producties die prima werkten op de dansvloer.

Space Pirates nam de Music Maker Publieksprijs mee naar huis.

Op donderdag 15 januari spelen de vier kersverse winnende acts tijdens een showcase op het Eurosonic/Noorderslag-weekend in Groningen. Daarnaast spelen ze komende jaar op belangrijke podia en festivals.

Historie Grote Prijs van Nederland
De Grote Prijs van Nederland is de grootste en langstlopende competitie voor live-muziek.

In de bijna 25 jaar van haar bestaan is De Grote Prijs een grote stimulans gebleken voor de carrière van de deelnemers. Voorbeelden hiervan zijn Junkie XL, Brainpower, Racoon, De Heideroosjes, Relax, Sabrina Starke, Leine, en Rowwen Hèze.

Vanaf maart start de inschrijving van De Grote Prijs van Nederland 2009.
zoeken
zoeken