Begrafenis Cubop City Big Band

Laatste concert 30 november 2008 in Utrecht

Muzieknieuws 29-11-2008 18:54

Op zondag 30 november om 15.00 uur organiseert RASA in Utrecht de begrafenis van de Cubop City Big Band. Percussionist en bandleider Lucas van Merwijk bood zijn 19-koppige band twee maanden geleden via www.marktplaats.nl te koop aan, maar met de huidige kredietcrisis bleek de overlevingskans nihil. Wegens de stopzetting van de OCW-subsidie betreedt dit internationale toporkest voor de allerlaatste keer het podium in Nederland.

Lucas van Merwijk richtte de Cubop City Big Band in 1995 op, vernoemd naar de New Yorkse club ‘Cubop City’ waar in de jaren '40-'50 grootheden als Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Chano Pozo optraden. De twintig bandleden zijn afkomstig uit Puerto Rico, Panama, Duitsland, Venezuela, USA en Nederland (o.a. Ilja Reijngoud en Rik Mol).

Internationaal heeft de band enorm veel aanzien verworven: in het verleden werkte de Cubop City Big Band samen met grote namen uit de Latin wereld zoals Alfredo ‘Chocolate’ Armenteros, Edy Martinez, Armando Peraza (Carlos Santana), Luis Conte en Nelson Gonzalez (Cachao, Gloria Estefan, Paul Simon).

Het salsa jazz orkest scoorde bovendien hoge noteringen in allerlei hitlijsten van radiostations in Noord en Zuid Amerika. In 1999 kreeg de CD ‘Moré and More' zelfs een nummer twee notering op de 'Best Latin Album of 1998' hitlijst van het New Yorkse tijdschrift 'Latin Beat'. De band heeft inmiddels vijf cd’s die liefhebbers in Zuid Amerika op grote schaal illegaal kopiëren. Nummer zes, Qué sensación, verschijnt in het najaar op Tam Tam records.

Ter gelegenheid van dit speciale afscheidsconcert heeft de Cubop City Big Band‘special guest’ Andy Gonzalez uitgenodigd. De Porto Ricaanse bassist is niet de minste; door zijn ‘vette’ sound en een enorme gevoel voor swing verwierf hij de reputatie als de meest invloedrijke bassist in de wereld van de latin en latin-jazz. Het concert betreft een ode aan Tito Puente, de wereldberoemde percussionist uit het mambo-tijdperk en bandleider van het orkest waarin Andy Gonzalez jarenlang bas speelde.

Het persbericht laat zien dat de band bedroefd is over de gang van zaken.
"Rasa raadt belangstellenden aan hun kinderen zorgvuldig bij de muzikale uitvaartplechtigheid en de rouwdienst te betrekken. Dit kan later van groot belang zijn; zeker bij jonge kinderen die zich de muzikanten nauwelijks zullen herinneren. Na het concert is gelegenheid tot condoleren in de RASA foyer. De Cubop City Big Band heeft de wens uitgesproken dat dit afscheid - ondanks het verdriet en de verslagenheid - onder het genot van een drankje en vrolijke noten gebeurt.

Uiteraard zullen de nabestaanden rekening moeten houden met de fiscale gevolgen die met het overlijden van een persoon gepaard kunnen gaan. Zij hebben RASA inmiddels herhaaldelijk verzocht om vanaf heden met de publiciteit van de begrafenis te starten.

Vandaar het volgende:

Kaartverkoop: € 16 / kortingspas € 13,60 / RASA-pas of U-pas € 9,60 |
RASA Bezoekadres: Pauwstraat 13a - 3512 TG Utrecht
Postadres: Postbus 1352 - 3500 BJ Utrecht
Kaartverkoop en informatie: 030-2316040 (wo t/m vrij 15:00 - 18:00)
Kantoor: +31(0)30-2330123 (di t/m vrij 10:00 - 17:00)
Fax: +31(0)30-2330122"

De komende maanden zul je op Slagwerkwereld.com veel te zien krijgen van verschillende concerten die de Cubop City Big Band gegeven heeft. Waaronder beelden van een uniek concert met Lucas van Merwijks internationale Slagwerkgroep Drums United samen met de CCBB en video's van "Latin Vocal Explosion'.

zoeken
zoeken