North Sea Jazz Festival Cape Town verder op eigen benen

Muzieknieuws 31-07-2004 13:44

Het North Sea Jazz Festival Cape Town in Zuid-Afrika zal in 2005 zonder Nederlandse organisatorische inbreng plaatsvinden. Na vijf edities hebben de Nederlandse festivalorganisatie en haar Zuid-Afrikaanse partner ESP-Afrika besloten hun samenwerkingscontract niet te verlengen.

De Zuid-Afrikaanse editie gaat vanaf nu onder een andere naam verder. Het evenement heeft zich in de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot een internationaal succes. Het aantal bezoekers is vanaf de eerste editie in 1999 gegroeid van 14 duizend naar 30 duizend.

Beide partijen hebben in goed overleg afscheid genomen. Theo van den Hoek, directeur van het North Sea Jazz Festival Den Haag, verklaart:

"Het is een spannend avontuur geweest het North Sea Jazz Festival in een ander land te organiseren. De vele ervaringen die we daarbij hebben opgedaan kunnen we goed gebruiken als we in de toekomst ook elders in de wereld vergelijkbare evenementen gaan opzetten. Ik ben er trots op dat we er in geslaagd zijn in relatief korte tijd een festival van internationale allure neer te zetten, en wens ESP-Afrika veel succes met de voortzetting ervan."

Een belangrijke reden tot stopzetting van de samenwerking is dat Van den Hoek zich met zijn organisatie volledig wil concentreren op de laatste editie van North Sea Jazz in Den Haag in 2005 en de daaropvolgende verhuizing naar Rotterdam in 2006.

Tal van grote internationale jazzartiesten hebben afgelopen jaren hun opwachting gemaakt op het Zuid Afrikaanse festival, onder wie Herbie Hancock, Erykah Badu, John Scofield, Roy Hargrove, Cassandra Wilson en Stanley Clarke.

Ook een groot aantal Nederlandse artiesten heeft in Kaapstad opgetreden, zoals Michiel Borstlap, New Cool Collective, Tasha’s World, Toon Roos en Eric Vloeimans.

zoeken
zoeken