Slagwerkfestival The Big Bang 2008

Wervelende wereldpercussie met beste drummers ter wereld

Muzieknieuws 15-09-2008 21:46

Van 22 tot en met 28 november reist slagwerkfestival The Big Bang door Nederland. Voor dit evenement komt een selectie van de beste slagwerkers ter wereld samen. De deelnemende artiesten zijn afkomstig uit alle windstreken: van Armenië tot Mali en van Iran tot Italië.

Samen verzorgen ze vijf programmaonderdelen, waarvan het legendarische World Drummers Ensemble het hoogtepunt zal vormen.

Programma
Drummer Simon Phillips zal zijn fabelachtige melodische drumspel laten horen in samenspel met toppercussionisten uit de hele wereld: de talking-drumspeler Baba Sissoko uit Mali, de onnavolgbare tamboerijnspeler Carlo Rizzo uit Italië, multipercussionist Pete Lockett uit Engeland en de excentrieke Armeniër Arto Tunçboyaciyan.

De Nederlands-Turkse percussionist Sjahin During speelt de muziek van zijn cd 'Afro Anatolian Tales'. Capoeiradanser Ederson Rodrigues Xavier voorziet Nagoya Marimbas van Steve Reich, uitgevoerd door door marimbaduo Laurent Warnier en Rachel Zhang, van eigenzinnige dans.

Drummer Kim Weemhoff (Candy Dulfer, Mathilde Santing, Wende Snijders) is de host van de avond en zorgt voor opvallende intermezzo’s. Eén aanvullend programmapunt wordt binnenkort nog bekend gemaakt.

World Drummers Ensemble 2008
Het legendarische World Drummers Ensemble is een bijzondere combinatie van vijf boeiende slagwerkers. Het World Drummers Ensemble 2008 bestaat uit:
  • Simon Phillips - Verenigde Staten
  • Baba Sissoko - Mali
  • Carlo Rizzo - Italië
  • Arto Tunçboyaciyan - Armenië
  • Pete Lockett - Groot-Britannië

Simon Phillips
Het hart van de formatie wordt gevormd door een van de beste drummers van de wereld, Simon Phillips. Jarenlang werd hij door lezers van de Slagwerkkrant tot dé beste drummer ter wereld verkozen. Hij draait al 25 jaar mee aan de top en heeft in talloze formaties gespeeld met als meest opvallende The Who en Toto. Simon verkent het hele terrein van subtiele jazz tot harde rock. Als solodrummer was hij de pionier van het melodisch drummen.

Baba Sissoko
In fraai contrast met de enorme set-up van Simon Phillips zal de Malinese percussionist Baba Sissoko met zijn minuscule tama talking drum de gemoederen op stelten zetten. Hij speelde veel met Mamady Keita, en bracht diverse cd’s onder eigen naam uit

Carlo Rizzo
Onnavolgbaar is Carlo op zijn zelfgebouwde ‘multitimbrale’ tamboerijn, waarmee hij de hele wereld afreisde en in diverse formaties optrad, waaronder het Global Jazz Trio.

Arto Tunçboyaciyan
Jarenlang was Arto de opvallende percussionist van het Joe Zawinul Syndicate met zijn Armeense koperen handtrommels, maar ook met het karakteristieke flesje… Arto is afkomstig uit Armenië, maar werkt tegenwoordig vanuit Los Angeles.

Pete Lockett
Een veelzijdiger percussionist kan je je niet voorstellen; van Japanse drums tot tabla, van drumset tot elektronica. Pete Lockett deed tal van percussietheaterprojecten, speelde een duotour met Bill Bruford en is percussiekenner bij uitstek.

Slagwerk en dans als openingsthema
In de beste traditie van slagwerkfestival The Big Bang wordt er elke avond geopend met een compositie voor slagwerk. In deze editie van The Big Bang is het thema ‘Slagwerk en dans’. In een speciale compositie annex choreografieopdracht komen deze twee metiers samen.

Als uitgangspunt is gekozen voor de capoeira, gevechtsdans uit Brazilië en begeleid door berimbau, in een nieuwe choreografie van Ederson Rodrigues Xavier, die ook de dans zal verzorgen bij de uitvoering van Steve Reich's marimbaduet Nagoya Marimbas, gespeeld door Laurent Warnier en Rachel Zhang.

'Afro Anatolian Tales' live
De Turks-Nederlandse percussionist Sjahin During is bekend van zijn projecten met Bayuba Cante en Tarhana. De cd 'Afro Anatolian Tales' was een tussendoortje dat begin 2008 grote weerklank vond onder percussieminnend publiek en liefhebbers van Turkse muziek. Verstild, betoverend, ontroerend; percussiemuziek die oosters klinkt, maar net zo goed put uit de traditie van de Cubaanse religieuze batá als uit het Afrikaanse rootsslagwerk.

The Big Bang maakt het voor het eerst mogelijk de muziek van de cd, die in de loop van een aantal jaar tot stand kwam, live voor het voetlicht te brengen met:

  • Sjahin During (percussie) – Turkije/Nederland
  • Arto Tunçboyaciyan (percussion, vocals) - Armenië
  • Pasha Karami (tombak, daf) - Iran
  • Bart Fermie (percussie) - Nederland
  • Alex Simu (sax, klarinet, soundscapes) - Roemenië

Reisschema The Big Bang
The Big Bang reist van De Doelen in Rotterdam, naar de Heineken Music Hall in Amsterdam, Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht, Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, en naar het Muziekkwartier in Enschede. Het festival vindt van 22 tot en met 28 november iedere avond plaats tussen 20.00 en 23.00 uur.

Voorgaande festivaledities
Slagwerkfestival The Big Bang heeft in de loop der jaren faam opgebouwd met elke editie wisselende bezettingen van het World Drummers Ensemble, een combinatie van slagwerkers uit diverse continenten en diverse tradities.

Vanaf 1994 hebben slagwerkers als Terry Bozzio, Zakir Hussain, David Garibaldi, Will Kennedy, Adama Dramé, Richie Flores, Bill Bruford, Luis Conte, Chad Wackerman, Doudou N’Diaye Rose, Keith Carlock, Selvaganesh en Glen Velez deel uitgemaakt van de ensembles.

De slagwerkers komen de week voor het festival in Nederland bijeen voor een intensieve voorbereiding van de concertreeks.

Organisatie en support
The Big Bang vindt plaats onder auspiciën van Stichting Het Slagwerkfestival. Een eigen festivalsite wordt binnenkort gelanceerd op www.thebigbang.nl

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door een meerjarige subsidie van het Ministerie van OCW, Jeugd en Muziek Holland, en door de volgende sponsors: hoofdsponsor Zildjian cymbals en Tama drums, co-sponsor Remo drumheads/percussion.

zoeken
zoeken