Barry Hay's 'The Big Band Theory' op Blue Note

Zanger maakt swingversies van rockklassiekers

Muzieknieuws 05-08-2008 11:58

Vanaf vrijdag 5 september ligt het album 'The Big Band Theory' in de winkels. Hierop laat Barry Hay, zanger van The Golden Earring, swingversies van rockklassiekers horen. De cd verschijnt via het vermaarde jazz-label Blue Note.

Op het soloalbum van de 59-jarige frontman is Earring-drummer Cesar Zuiderwijk niet te horen. Het album werd in juni opgenomen met de Metropole Big Band, waarin Arno van Nieuwenhuize en Martijn Vink afwisselend achter de drums plaatsnemen.

Barry Hay zingt onder meer klassiekers van The Rolling Stones, Van Halen en Robert Palmer. Opvallend is de swingende bewerking van Johnny Make Believe, een nummer van de Golden Earring zelf.

Voor de zanger zelf is het album een langgekoesterde droom die eindelijk uitkomt:
"Ik ben gek op het geluid van blazers. Al heel lang. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de oude platen van Chicago, Frank Sinatra met Quincy Jones of Joe Cocker's 'Mad Dogs & Englishmen'. Er schuilt een dierlijke kracht in zo'n grote bezetting met veel koper. Toen ik voor dit project gevraagd werd, hoefde ik dan ook geen seconde na te denken. Ik liep al jaren rond met de vurige ambitie om iets dergelijks te doen."

De arrangementen zijn van de hand van Patrick Williams, een gelauwerde componist en arrangeur die talloze soundtracks op zijn naam heeft staan. De Amerikaan werkte de afgelopen vijftig jaar met grootheden als Ray Charles, Frank Sinatra en Neil Diamond. Patrick nam ook de arrangementen van het Trijntje Oosterhuis-album op Blue Note voor zijn rekening.

Het legendarische Blue Note jazzlabel uit New York geeft extra glans aan Barry Hay's swing-project:

"Mijn vader had vroeger jazzplaten van Blue Note. De hoezen daarvan waren geweldig. Uren kon ik er naar kijken en luisteren. Ik kan nog steeds niet bevatten dat ik nu zelf een plaat voor Blue Note gemaakt heb. Nu mijn grootste wens in vervulling gegaan is, kan ik eigenlijk wel stoppen. Inpakken en wegwezen. Barry Hay has left the building."

zoeken
zoeken