In memoriam: Roberto Palombit

Muziekjournalist van Oor en Music Maker overleden

Muzieknieuws 20-07-2008 16:25

Frank Zappa zette hem eens de kleedkamer uit. John McLaughlin keek verstoord op van het vragenformulier dat hem onder de neus werd geschoven. Hij nam nors kijkend van de inhoud kennis, stak vervolgens zijn hand uit en feliciteerde de jonge verslaggever met diens originele aanpak. Roberto Palombit was een terriër, iemand die zijn huiswerk goed deed en nooit te beroerd was om lastige onderwerpen aan te snijden.

Zijn vader was een Italiaan, zijn moeder kwam uit de Achterhoek. In zijn geboortestreek ontpopte de Italo-Achterhoeker, zoals hij zich graag noemde, aanvankelijk tot een veelbelovende bassist. Hij speelde in enkele bands, gaf ook les, maar koos uiteindelijk voor de journalistiek.

Zo kwam Roberto medio jaren zeventig terecht bij Muziekkrant Oor, waar hij snel naam maakte als een behendig schrijver met een speciale belangstelling voor de betere popmuziek. Velen zullen zich wellicht zijn rubriek Gitaarkransje herinneren, waarin hij allerlei bekende en minder bekende snarenplukkers voor het voetlicht haalde.

Die belangstelling voor het vakinhoudelijke leidde hem naar het muzikantenblad Music Maker. Daar voelde hij zich als een vis in het water. Hij leverde twee decennia lang uitmuntende interviews, altijd vanuit een praktische invalshoek en altijd lezenswaardig.

Roberto Palombit was een immer sympathiek, opgewekt en prettig relativerend mens. Eenmaal bij hem op bezoek was het vrijwel onmogelijk om weg te komen, omdat het zo intens gezellig bleef.

Helaas liet zijn gezondheid het de afgelopen jaren afweten. Op 11 juli 2008 overleed hij op 56e jarige leeftijd. Zelden is het zinnetje ‘hij laat een grote leegte achter’ beter van toepassing geweest dan op Roberto Oswaldo Palombit.

auteur: Jaap van Eik
zoeken
zoeken