De dood van Amanda Palmer

The Dresden Dolls-zangeres debuteert met solo-cd

Muzieknieuws 19-07-2008 15:07

Amanda Palmer, to dusver vooral bekend als helft van het creatieve duo The Dresden Dolls, brengt op 16 september haar eerste soloalbum uit via Roadrunner Records. Het album krijgt de titel 'Who Killed Amanda Palmer', een verwijzing naar de cult tv-serie Twin Peaks.

Amanda is de laatste jaren bejubeld door de critici als zangeres, toetsenist en songwriter van de Dresden Dolls. Dit duo, met Brian Viglione op drums, oogstte de nodige lof met hun 'Brechtiaans punkcabaret'. Door het experimenteren met andere muziekstijlen dan bij The Dresden Dolls toont Amanda zich op 'Who Killed Amanda Palmer' als een vrouw zonder artistieke grenzen.

Ben Folds: producer en slagwerker
'Who Killed Amanda Palmer' begon als een minimale aangelegenheid: Amanda nam in een week tijd in haar slaapkamer een soloalbum op met piano en zang. Tijdens een toevallige ontmoeting met Ben Folds in Australië kwamen de twee in gesprek over gelijksoortige interesses. Al snel verhuisde het album uit de slaapkamer naar studio van Ben Folds in Nashville. Niet alleen nam Ben de productie voor z'n rekening, ook besloot hij een muzikale bijdrage te leveren door onder meer drums in te spelen.

Muzikale reis
'Who Killed Amanda Palmer' is een mix van het magische en macabere, het wereldse en het sentimentele. Een muzikale reis, een product van bijna tien jaar aan songwriting. Sommige nummers knallen en draaien rondom hun eigen onderwerp, terwijl anderen zacht en intiem zijn en kanten van Amanda belichten die in haar werk met The Dresden Dolls niet naar boven komen.

Gastmuzikanten
Gastrollen zijn er voor muzikanten zoals East Bay Ray van The Dead Kennedy’s op het nummer Guitar Hero, St. Vincent’s Annie Clark (op de aparte bewerking van Carousel’s What’s the Use of Wondrin'), celliste Zoe Keating en arrangementen door meestercomponist Paul Buckmaster.

'Who Killed Amanda Palmer' bevat liner-notes geschreven door de beroemde striptekenaar Neil Gaimen, met wie Amanda ook samenwerkt aan een fotografieboek dat tegelijk met de release van het album zal verschijnen. Ook zal Amanda later in 2008 op tour gaan ter ondersteuning van de release.

De tracklisting voor Who Killed Amanda Palmer is als volgt:
  1. Astronaut
  2. Runs in the Family
  3. Ampersand
  4. Leeds United
  5. Blake Says
  6. Strength Through Music
  7. Guitar Hero
  8. Have to Drive
  9. What’s the Use of Wondrin
  10. Melissa Mahoney
  11. The Point of It All
  12. Another Year

zoeken
zoeken