Dunya-festival ziet einde naderen

2008-editie wellicht de laatste

Muzieknieuws 29-04-2008 10:26

In mei is het in Rotterdam weer druk met alle Dunya-activiteiten. Het wereldmuziekfestival presenteert drie verschillende dagen in de deelgemeenten Hoogvliet (3 mei), Kralingen-Crooswijk (10 mei) en Feijenoord (17 mei) in Rotterdam. Op 25 mei is het hoofdfestival in het Park bij de Euromast. Alhoewel altijd goed bezocht en groeiend in populariteit ziet het festival toch haar einde naderen.

Ondanks het positieve advies dat de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur op vrijdag 25 april jl. over het festival en de nieuwe tour uitbracht, is de kans groot dat dit jaar de laatste editie van beide evenementen is. In het rapport van de Raad wordt Ortel Dunya geprezen als “een van de betere wereldmuziekfestivals” en ziet de Raad het evenement als “een brand dat verdere ontwikkeling verdient”. Het festival wordt in het advies echter gekort met een bedrag van €60.000 aan subsidie en dreigt bovendien die gekorte subsidie mis te lopen door de budgettaire beperkingen binnen de gemeente Rotterdam. Daarmee zou het einde van 31 jaar Ortel Dunya Festival een feit zijn.

Guus Dutrieux van organisator DUCOS Productions:
“Wij waren verheugd door de lovende woorden van de Raad over Ortel Dunya Festival en Ortel Dunya On Tour. De blijdschap was van korte duur toen bleek dat Ortel Dunya toegevoegd werd aan de instellingen “onder de zaaglijn”. Oftewel: men waardeert wat we doen, vooral zo doorgaan, maar dan wel zonder geld. Dat betekent het einde van een van de meest authentieke festivals van ons land”.

Het Ortel Dunya Festival trekt jaarlijks 220.000 bezoekers naar het Park. Met de komst van Ortel Dunya On Tour staat de stad Rotterdam vanaf dit jaar de gehele maand mei in het teken van muziek, poëzie en dans uit alle uithoeken van de wereld. Het festival buit zijn unieke positie in het Nederlandse festivallandschap als multiculturele ontmoetingsplek uit en participeert om die reden in de Rotterdamse wijken. Dutrieux:

"[...] Met die bezuiniging is het gratis toegankelijke festival niet te organiseren. Aangezien het festival bij de instellingen onder de zaaglijn is gevoegd, zit subsidie er in z’n geheel niet in. Ik ben benieuwd naar de keuzes van wethouder Kaya, het woord is aan hem."

Desondanks vindt het festival dit jaar nog gewoon plaats en zullen er weer veel acts te zien zijn als Fra Fra Sound, Kasba, Luzazul en Minyeshu. Het volledige programma is te vinden op de website van het festival: dunya.nl

zoeken
zoeken