Bird Award voor technicus van Blue Note

Muzieknieuws 28-06-2004 21:35

De Bird Award Special Appreciation, een onderscheiding van het North Sea Jazz Festival, is dit jaar voor Rudy van Gelder. Hij is opnametechnicus van het jazzlabel Blue Note Records.

Rudy van Gelder wordt door vele muziekliefhebbers beschouwd als de beste opnametechnicus uit de jazzgeschiedenis. North Sea-organisator Mojo:
"Hij is verantwoordelijk voor zo ongeveer alle opnamen van Blue Note tussen 1953 en 1967, waaronder de meest baanbrekende klassiekers uit de jazz, zoals Steamin (Miles Davis, 1956), Somethin Else (Cannonball Adderley, 1958) en Maiden Voyage (Herbie Hancock, 1965)."


Volgens Mojo is alle lof voor deze technicus volledig op zijn plaats:

"Kenmerkend voor zijn opnamen is de rijke, natuurlijke toon van ieder instrument en de duidelijke scheiding tussen hen, waardoor zelfs het kleinste geluidsdetail hoorbaar wordt."


Van Gelder is, zoals zijn naam al doet vermoeden, van Nederlandse afkomst. Zijn ouders emigreerden naar de Verenigde Staten. De gelouwerde technicus is inmiddels bejaard en kan om gezondheidsredenen niet meer reizen. Hij zal daarom niet fysiek op het North Sea Jazz Festival aanwezig zijn. Bruce Lundval, directeur van Blue Note Records, komt over om de prijs namens Van Gelder in ontvangst te nemen.

zoeken
zoeken