Ringles?

Muzieknieuws 25-06-2004 12:21

Recordlabel Universal Music brengt binnenkort CD-singles uit met daarop naast het liedje ook een ringtone. Bovendien is het formaat van de CD's kleiner: het gaat om een mini-CD met een diameter van 7,6 cm. Een naam voor de single met ringtone is er nog niet.

The Rasmus en 3 Doors Down behoren tot de eerste artiesten die in het nieuwe formaat in de winkels belanden. Groot Brittanië krijgt de primeur. Wanneer de mini-CD's in Nederland verkrijgbaar zijn, hangt mede af van het verkoopsucces aldaar. Een woordvoerder van Universal verklaart:
"We believe there is still demand for a physical single format, and hope that folding in a ringtone will make pocket CDs an attractive - and, hopefully, collectible – purchase. That said, it is a very early days, and this is purely a test to see how the market responds."

Het kleine schijfje werd in 2003 in Duitsland als proef geïntroduceerd door de platenmaatschappijen Universal, Sony, EMI en BMG. De kleine cd bestond al eerder, maar de techniek die het mogelijk maakt om de ringtone via de computer naar een mobieltje te sturen is nieuw. De platenmaatschappij wil hiermee beter inspelen op de veranderende muziekmarkt.

Universal is niet de enige. Onlangs berichtte Slagwerkwereld over een andere innovatie: het promoten van muziek door CD's en DVD's op het deksel van een drinkbeker bij te sluiten.

Ander nieuws rondom de platenmaatschappij is dat Universal Duitsland stopt met de verkoop van CD’s met een kopieerbeveiliging. De reden hiervoor is dat de CD’s niet op alle hifi apparatuur zouden zijn af te spelen. Of Universal dezelfde maatregelen in Nederland gaat nemen is nog niet bekend.

zoeken
zoeken