iTunes ook in Europa groot succes

Muzieknieuws 24-06-2004 19:29

Na een jaar ‘proefdraaien’ in de Verenigde Staten, blijkt de iTunes Music Store ook in Europa een groot succes. Het verkoopsucces van de iTunes en de iPod gaan daarmee hand in hand.

In de eerste week na de lancering in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland werden er via de Apple-sites in die landen meer dan 800.000 nummers verkocht.

Daarmee is de iTunes Music Store direct de meest succesvolle on line muziekwinkel in Europa. Alleen in het Verenigd Koninkrijk werden er al meer dan 450.000 nummers verkocht, dat is volgens bronnen binnen Apple ongeveer zestien keer meer dan de verkopen van de grootste lokale concurrent OD2.

Via de iTunes Music Store kunnen nummers voor € 0,99 legaal worden gedownload. De iTunes Music Store is de grootste muziekcatalogus op het internet met meer dan 700.000 nummers van de vijf grote platenmaatschappijen en van meer dan 450 onafhankelijke muzieklabels. Foo Fighters, Avril Lavigne, Courtney Love, Jane's Addiction, Counting Crows en Nelly Furtado zijn slechts enkele van de bekendere artiesten die op deze manier nummers beschikbaar stellen.

Andere artiesten, zoals Krezip, bieden zelfstandig nummers aan die tegen betaling legaal gedownload mogen worden. De nieuwste single van krezip, 'All I'm asking for', staat sinds elf juni op de website van de band. Net als bij iTunes kun je voor 90 eurocent de single in bezit krijgen.

Sinds maart dit jaar heeft Krezip geen platencontract meer. Toen werden ze slachtoffer van een bezuinigingsronde bij Warner Music, waarbij meerdere Nederlandse artiesten de wacht werd aangezegd.

zoeken
zoeken