Workshop Flamenco-percussie

Muzieknieuws 07-06-2004 05:52

Op 21, 22, 24 en 25 juni 2004 zal percussionist Ron van Holland een intensieve workshop flamenco-percussie (cajón) aanbieden op twee niveaus: beginners en gevorderden.

De cajón is niet meer weg te denken uit de hedendaagse flamencomuziek. Het instrument komt oorspronkelijk uit Peru. Hij wordt ook wel “poor-mans-drum” genoemd, omdat de cajón destijds van een oude kist gemaakt werd en dus weinig tot geen geld kostte. Momenteel wordt de cajón professioneel vervaardigd. Percussionist Manolo Soler (1943-2003), van origine flamencodanser, is degene geweest die de cajón binnen de flamenco gepopulariseerd heeft.

Voor de beginnersgroep is het een voordeel als je enige kennis hebt van de flamencoritmes Tangos en Buleriás, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Er zal aandacht besteed worden aan het spelen van Rumbas, Tangos en Buleriás. Het leren spelen van het basisritme staat in deze cursus centraal.

Voor deelname aan de gevorderdengroep is het noodzakelijk dat je een aantal jaren ervaring hebt met het bespelen van de cajón en dat je (enige) kennis hebt van de flamencoritmes Buleriás (de Jerez), Seguiriyas en Tangos. Ron stelt het erg op prijs als cursisten zelf met leervragen komen. Er zal onder meer aandacht besteed worden aan techniek, flamencogeluid (soniquete) en spelen van variaties.

De lessen zullen worden begeleid door flamencogitarist Arend de Bie.

Meer informatie (of direct inschrijven) is mogelijk via e-mail: centro.flamenco@planet.nl. Vermeld in de e-mail je naam, telefoonnummer en gewenste niveau.

zoeken
zoeken