Première concertfilm John Engels 88 in Q-Factory Amsterdam - zondag 12 mei 2024

John Engels 88 | Platinum Jubilee ‘Zwinging 70 Years on Drums!’

Muzieknieuws 07-05-2024 10:07

Vorig jaar vierde John Engels zijn 88e verjaardag in het Bimhuis met een bijzonder dubbelconcert wegens zijn 70-jarig jubileum als drummer. Het werd gefilmd en de concertregistratie gaat in première komende zondagmiddag 12 mei om 15.00 uur in Q-Factory Amsterdam, in bijzijn van John Engels, die dag erna 89 wordt!

De film laat de optredens zien van het trio Engels/Teepe/Herman en Jan van Duikeren’s JvD4 met special guest Marcel Veenendaal (Di-rect).
Op de première kun je rekenen op een paar leuke verrassingen.

Zondag 12 mei, 15.00 uur, Q-Factory Amsterdam
Tickets filmpremière €10 excl. servicekosten

Als je John Engels ziet spelen op zijn 88e blijf je je verbazen over zijn muzikale energie, de gedreven interactie met de muzikanten en zijn souplesse. Hij speelt met muzikanten die tot 50 jaar jonger zijn dan hij zelf, maar de symbiose blijft naadloos!

Trailer van de film

John Engels 88 | Platinum Jubilee - Trailer from &Bromet on Vimeo.

John Engels. Ongekroonde koning van de brushes, groot liefhebber van ballads, en een van de weinige drummers die écht altijd het liedje speelt. Hij doet dat al meer dan 70 jaar professioneel, vanaf 1953, met een ongelofelijk lange rij van muzikanten. Om er maar een paar te noemen: Pia Beck, Mary Lou Williams, Kid Dynamite, Boy Edgar, Nina Simone, The Diamond Five, Louis van Dijk, Hank Jones, Chet Baker, Stan Getz, Benny Golson, Woody Shaw, Toots Thielemans, Ray Brown, Phil Woods en Joe Zawinul.

En dan noemen we nog niet eens de muzikanten met wie hij de laatste jaren veel speelde. Benjamin Herman is er een van en met het trio dat ook in de film te zien is maakte hij in 2021 de prachtige plaat When Will The Blues Leave, waarvan de single The Peacocks inmiddels 5 miljoen keer beluisterd is op Spotify.

Met de andere formatie in de film won hij in 2022 twee Edisons met het album Jan van Duikeren's JVD4 & Metropole Orkest Strings, waarop ook het nummer Almost Blue staat, met Marcel Veenendaal, hier live uitgevoed bij Matthijs Gaat Door:

In het interview in Slagwerkkrant 187 zegt John: ‘Ik heb het instrument nooit met techniek benaderd. Ja, wel mijn pannenkoeken gedaan en zo, maar ik ben altijd mijn eigen weg gegaan. Als ik met die speel, voel ik dit; als ik met die ander speel, voel ik dat. En wat ik voel, dat speel ik. Spelen als een kraan die je opendraait. Als een waterval. Alsof het vanzelf gaat. Van nature.

‘Weet je wat er met mij gebeurt? Ik heb verschrikkelijk veel antennes. Ik pik altijd alles op. En dat gaat ergens anders naartoe. Daar heeft het mee te maken. Daar zit de toekomst ook. Die zit daar. Daarom heb ik nog minstens vijf levens nodig.’

Zondag 12 mei, 15.00 uur, Q-Factory Amsterdam
Première concertfilm John Engels 88 | Platinum Jubilee ‘Zwinging 70 Years on Drums!’

Tickets filmpremière €10 excl. servicekosten

zoeken
zoeken