In Memoriam Aaron Spears

Passie, inspiratie en chops

Muzieknieuws 31-10-2023 16:29

Gisteren, maandag 30 oktober 2023, is Aaron Spears onverwachts overleden. De Amerikaanse drummer was zeer geliefd, als muzikant én als mens; hij was zo iemand die elke ruimte vulde met pure menselijke warmte, en bakken vol gospelchops... Hoe hard dit onverwachte verlies is aangekomen in de drumcommunity, is goed af te lezen aan de enorme hoeveelheid berichten op social media. Opvallende rode draad in alle reacties is zijn bijzondere karakter, hieronder mooi weergegeven door Michael Schack. Wij presenteren hier op Slagwerkkrant.nl ons laatste interview met Spears in 2018 (SWK 205), en de pagina “Spelen” die Mark Eeftens in dat nummer met hem maakte (zie onder DOWNLOADS).

door Bouke Bijlsma

Michael Schack schreef op zijn socials: ‘Oooh how I will miss seeing your smiles, making us all laugh, your incredibly inspiring drumming, moving my head to your epic groove, feel your unconditional love for your dear family, friends and colleagues.’


Aaron & Michael


Wij schreven vanochtend:
‘Onvoorstelbaar dat Aaron Spears gisteren op 47-jarige leeftijd plotseling is overleden. Hij was een meer dan aimabel persoon en een wereldse drummer. In 2018 schreven we: 'Aaron Spears is zo’n drummer waarvan je het gevoel hebt dat hij met stokken in zijn handen is geboren. De vanzelfsprekendheid waarmee achter zijn kit pure magie bedrijft; je ziet het vaker bij spelers die muzikaal opgroeiden in de kerk, maar bij Spears lijkt de combinatie uitpakken met gospelchops en dienend pocket spelen de perfectie te benaderen. Iets waarmee hij zich in de kijker trommelt bij zowel drummers al niet-drummers.' Lees het interview met hem in SWK 205; we zullen het online gaan zetten ook.’

Aaron Spears op Herfstfest 2018 (foto Dennis Boxem)

Dat hebben we bij deze gedaan. Klik onder DOWNLOAD op het pdf-icoontje voor het interview uit 2018 (SWK 205). Je vindt daar ook de aflevering Spelen met Aaron Spears die Mark Eeftens voor datzelfde nummer maakte.

 
Aaron Spears in Slagwerkkrant 205 (mei-juni 2018)


Een mooi fragment uit het interview is dit stuk waarin hij vertelt waarom spelen in de kerk voor hem een allebepalende leerschool was:
‘Het belangrijkste is denk ik dat ik verschillende stijlen leerde spelen, lang voordat ik wist wat verschillende stijlen waren. Zo speelden we iets in 9/8; wist ik veel wat een onregelmatige maatsoort was. Het was gewoon een song die we speelden in onze kerk, en die had die beat. Hetzelfde geldt voor funk- of jazzritmes, of Caribische dingen. Ik had geen idee wat ik speelde, maar ik gaf mijn oren de kost en leerde het allemaal kennen.
‘Het andere wat ik leerde, is natuurlijk samenspelen met andere muzikanten. Je rol spelen in de band, je plek kennen in de muziek, de sound, het volume. Hoe ondersteun je een zanger of een solist? Hoe zorg je dat een song, de leadpartij tot z’n recht komt? Zo leerde ik op jonge leeftijd heel veel over muzikale structuur.
‘Het was pas op de middelbare school dat ik wat meer leerde over notenschrift en andere muziektheoretische zaken; net voldoende om mee te kunnen spelen in een college jazz- of marchingband. Soms was dat een openbaring. Dan zat ik enorm aan te hikken tegen een bladzijde vol noten, tot ik erachter kwam dat het net zoiets was als een partij die ik al jaren in de kerk speelde.’


foto Joby Sessions

Video uit 2023
Wie een idee wil krijgen wat voor drummer en persoon Aaron Spears was is het mooi en leerzaam om een rondje te maken langs de vele vele geweldige video’s die er van hem te vinden zijn op YouTube. Dit is er een van: waarschijlijk een van zijn laatste video performances (op 17 juli 2023):


We sluiten af met Chris Dave die op zijn socials geen woorden kan vinden voor dit grote verlies, maar toch komt met een mooi afscheidsmotto: Speechless... Rest in Power!!!
Aaron Spears werd 47 jaar.

 foto Joby Sessions

 

zoeken
zoeken