Herfstfest 2023 - Antwerpen en Den Haag grooven op hun grondvesten

Inclusief de uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards

Muzieknieuws 15-10-2023 10:10

Herfstfest vierde dit jaar het hele weekend van 7 en 8 oktober 2023 drumfeest in Nederland én in België: zaterdag 7 oktober in Kafka Zappa, Antwerpen en zondag 8 oktober in Het Paard Den Haag. En een drumfeest werd het, met een mooie line-up vol verrassingen. Natuurlijk was Slagwerkkrant het hele weekend van de partij om verslag te doen, en zondag in Den Haag was er natuurlijk ook de traditionele Poll Award-uitreiking; dit keer met álle pollwinnaars op het podium!

door Bouke Bijlsma - foto’s Rob van Dalen

Anika Nilles verklaart voordat ze als allerlaatste gaat spelen: 'alles is vandaag al gespeeld en alles is al gezegd, dus ik ga lekker mijn eigen tracks overspelen. En als een drummer van het kaliber Nilles iets gaat overspelen, kun je je schrap zetten. Haar opvatting van deze typische drumfusionsongs is wel groovier dan die van Donati, ondanks de metrische modulaties die ook zij toepast. Vooral haar lichte hihatdrivepartijen zijn fijn en lekker licht. Dat alles al gezegd is, valt trouwens reuze mee, want Anika krijgt veel vragen en geeft antwoord met net zoveel doordachte precisie als waarmee ze drumt. Een mooie afsluiter van deze editie van Herfstfest!  

Een andere hotshot op Herfstfest is Virgil Donati. Hij speelt een zinderende clinic die zonder plichtplegingen begint met een ontiegelijk complex nummer van gitarist Allan Holdsworth. Met zijn onnavolgbare techniek: snel, vloeiend en ontiegelijk hard. Met traditional grip. Dit is echt een gevalletje: je moet het gezien hebben om het te geloven. Voor het derde nummer breekt Donati een lans voor de puls. Die moet je niet alleen kennen en doorgronden, je moet hem ook overal blijven voelen. Ook in oneven maten. Hij speelt een paar voorbeelden voor, en bijna meteen is iedereen het kwijt, behalve Virgil zelf. En daarom is hij hier de master! Bijzonder! 

Ondertussen in de Kleine Zaal is het opvallend hoe relaxt Kick Woudstra zijn verhaal doet en zijn groove neerlegt. Dit is een van de grootste drumtalenten van de lage landen; dat is nu wel zeker. 

Klaas de Somer is een ingetogen spreker bij wie je toch aan de lippen hangt, zeker als hij begint te spelen met zijn intense feel, die we kennen van zijn live werk bij Eefje de Visser en Selah Sue.

 

Anastacia's drummer Vicky O'Neon opent haar clinic funky met een pittige medley vol naadloze tempowiselingen op haar zeer uitgebreide setup (BDC drums, Zildjian bekkens, LP, Ableton Live, maar zij is hier vooral als Remo Artist, met haar Colortone skins). Zij vertelt over haar liefde voor Ableton Live en demonstreert hoe je daarmee loops maakt en een meeslepende performance neerzet. Knap en cool!

Ter afsluiting van de uitreiking van de Slagwerkkrant Poll Awards-uitreiking (check de alle foto's van de uitreiking elders op deze site!) ospelen Cesar Zuiderwijk (winnaar rockdrums), Koen Herfst (winnaar metal drums én Drummer's Drummer) en de 88-jarige John Engels (winnaar jazzdrums) spontaan een sessie met saxofonist Boris van der Lek.

Mooi om Dwight Muskita (NL) en Ron Powell (VS) die de gig delen bij Diana Ross (!) samen op een podium te zien en horen spelen. Als je het verhaal achter hun muziekvriendschap kent (zie SWK 233, jul-aug 2023), begrijp je hoe soepel en spontaan hun ritmes en verhalen samensmelten; een bijzondere connectie hebben die twee. Powell zingt en speelt met zijn linkervoet woodblock met stok op pedaal. Met een eindlick die ze spatgelijk spelen.

Waar zie je Mario Goossens liever: bij Triggerfinger, bij Sloper, als drumduo met Cesar, of alleen tijdens een diepgravende clinic? Wij kunnen niet kiezen. Mario is altijd als een vis in het water en sleept je mee in zijn gravende groove.

Ariën van Weesenbeek is een metaldrummer met een geheel eigen feel; vroeger bij God Dethroned nu bij Epica. Of onze schepper na Ariën’s clinic nog standvastig op zijn troon zetelt weten wij niet, maar episch was het!

In de Kleine Zaal vertelt ras-educator Juan van Emmerloot over de pocket. Als hij het demonstreert met een soulfulle pocketgroove dromen wij weg bij zijn soepele bassdrum.

Ondertussen in het Café van het Paard in Den Haag: 

                              Miga van Grieken

                           Soeshiel Sharma

                               Ancel Klooster

                           Beats vs Beats

Videocontest-winnaar Mischa Zimmermann (NL): een mooie sound en een strakke pocket met vleugjes fusionchops.

Videocontest-winnaar Vic de Maertelaere (B) speelt in Antwerpen samen met Koen Herfst en Cesar Zuiderwijk: dreams do come true!

Tijdens de openingsset van Drum Demons Koen en Cesar marcheren de ‘Rudimental Drummers’ van Jubal Dordrecht binnen en zetten gezamenlijk een strakke marchingdanceshow neer. Zo! De kop is eraf.

Herfstkids o.l.v. Joran Dijkstra

De Drumbeurs begon al om 12 uur, en Mapex gaf daar een mooie ode aan de onlangs overleden Dom Famularo met hun speciale set..

 
Slagwerkkrant is partner van Herfstfest, en dankt Koen Herfst en companen Jane Goulding en Joran Dijkstra voor de geweldige organisatie! 

zoeken
zoeken