Release van de week: Pitou - Big Tour Live

Vandaag verschenen: 29 september 2023

Muzieknieuws 29-09-2023 15:49

Dit keer als Release van de Week een live-ep, waarop de rol van de drums bescheiden is, maar toch zeer bepalend. Op twee van de zeven nummers hoor je zelfs helemaal geen drums (alleen zang, gitaar en keys), en bij één song bijna overwegend percussie (wel vanuit de drumset-up gespeeld), maar op de overige tracks betovert Mischa Porte ons opnieuw met zijn bijzondere sound, en dat komt zeker niet alleen door zijn Slingerland Rolling Bomber uit 1943.

door Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.


Nederlandse zangeres Pitou maakte al behoorlijk veel indruk op ons bij haar live optreden op ESNS 2023. Wij schreven destijds in zusterblad Musicmaker:
‘Pitou bezweert het publiek in de Binnenzaal met haar gedragen songs, die zeer harmonisch en buitengewoon mooi van klank zijn. Haar stem is soms breekbaar, soms overweldigend, maar blijft altijd prettig en authentiek. Kort gezegd: Pitou kan gewoon ontzettend mooi zingen. Bijzonder is de rol van haar band, die met synths, bas, saxofoon en drums, en heel veel backingvocals Pitou’s muzikale wereld gestalte geeft. Duidelijk met veel aandacht gearrangeerd, met aandacht voor elk detail en altijd ruimte latend voor de indrukwekkende veelstemmigheid. De saxofoon speelt vaak een extra stem bij de chorale vocals, met lange ondersteunende noten. Drummer Mischa Porte steelt de show met zijn prachtige oude Slingerland uit de jaren veertig, waarop hij eerder slagwerkarrangementen speelt dan popgrooves; zeer dynamisch en meesterlijk klankbewust. Mag het geheel soms wat meer knallen en swingen? Dat is een kwestie van smaak. Pitou krijgt bijval als zij haar gitaar pakt voor een mooi klein liedje en knipoogt: “Ik ben natuurlijk wel een singer/songwriter, hashtag folky”, waarvan akte en vol bewondering.’

Mischa Porte met zijn Slingerland Rolling Bomber (foto Dennis Boxem)


Het mooie is dat deze ep Big Tour Live precies die bijzondere sfeer weet te vangen. Als je wilt weten waarom wij zo onder de indruk zijn van Mischa Porte, luister dan vooral naar de tracks Give Me A Glass en Cut A Hole, waar hij iets meer uitpakt en zijn Rolling Bomber laat zingen. Wacht even… die laatste kun je hieronder ook op video zien:


 

En hier kun je de gehele ep beluisteren via Spotify

 

Wil je Pitou zelf live zien, check dat de tourdates:

Big Tour
05/10 Supersonic Records, Paris (FR)
14/10 EKKO, Utrecht (NL)
20/10 Simplon, Groningen (NL)
25/10 Paard Den Haag (NL)
27/10 Torenzaal, Lokeren (BE)
31/10 Pilar, Brussels (BE)
24/01 Roma, Antwerp (BE)
25/01 Zonnehuis, Amsterdam (NL)

Ons uitgebreide interview met Mischa Porte lees je in Slagwerkkrant 235 (mei-juni 2023). Bestel ’m via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken