Festival 20 Jaar Pop in Melkweg Amsterdam – do 5 oktober - wegens 20 jaar CvA Pop opleiding

Interviews Jack Pisters (CvA Pop) en Megan de Klerk (Nusantara Beat) en programmatoelichting met DeWolff, The Great Communicators, Meis, Sue The Night, en vele anderen

Muzieknieuws 25-09-2023 11:42

Twintig jaar geleden startte Jack Pisters de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, kortweg CvA Pop. Op donderdag 5 oktober spelen een twaalftal bands afkomstig van deze opleiding ter ere van dit jubileum op een bruisende festivalavond in 4 zalen van de Melkweg in Amsterdam. We spreken voormalig student Megan de Klerk (Nusantara Beat, Eut) en Jack Pisters, die nog steeds de scepter zwaait bij CvA Pop.  

CvA Pop 20 jaar 
Opgericht in 2003 door Jack Pisters, de gitarist bekend van zijn werk bij Anouk, Avalon en Mina Caputo, heeft de opleiding inmiddels meer dan 800 afgestudeerde muzikanten, die nu bands runnen als DeWolff, My Baby, Kensington en vele anderen.

                    Megan de Klerk (Eut, Nusantara Beat)

Megan de Klerk, zangeres van zowel Eut als Nusantara Beat, is een van hen. Ze was er student van 2012 tot 2016: ‘Ik ben aangenomen op zang, maar je wordt in allerlei projecten geplaatst waarin je samen met andere muzikanten leert schrijven in verschillende stijlen. Daar heb ik veel van geleerd.’

              Jack Pisters (foto Eric van Nieuwland)

Jack Pisters: ‘We faciliteren onze studenten om nieuwe muziek te schrijven, waarbij hun instrument hartstikke belangrijk is, maar altijd in dienst van het geheel dient te staan. Bij ons leer je een spin in het web te zijn, mee te denken over productie, over nieuwe songs. Je bent een teamspeler, en daarnaast leer je hartstikke goed spelen: instrument, creativiteit, educatie en organisatie.’

Topartiesten studeerden aan de popafdeling
Vele alumni van de opleiding groeiden uit tot succesvolle artiesten zoals Lucas Hamming, Jett Rebel, Yori, DeWolff, Cut_, WIES, Jungle by Night, EUT, Kensington, Pitou, Meis, Alamo Race Track, Navarone, Banji, Tape Toy, Nusantara Beat, Cloud Cafe, Loupe en MY BABY. Bands van de popafdeling worden uitgenodigd door festivals als Eurosonic Noorderslag, Pinkpop, Best Kept Secret, Lowlands, Down the Rabbithole, Reeperbahn Festival (D), Glastonbury (UK) en SXSW (USA). Daarnaast treden de popstudenten op bij bands zoals Spinvis, Maan, Kensington, Blaudzun, Goldband, Bløf en Van Dik Hout.

                                          Sue The Night 

De 14 bands van 20 jaar Pop in de Melkweg
Op het jubileumfestival in de Melkweg op donderdag 5 oktober spelen een twaalftal bands, waarvan leden afgestudeerd zijn van de popafdeling. Dat zijn Sue the Night (foto boven), DeWolff, Nusantara Beat, Parker Fans, Josephine Odhil, Carceri, Meis, Schoppenheer & Jomp, Swan, Klankspoor, The Great Communicators, Jungle By Night, en Loupe.

                                               Jack Pisters

20 jaar CvA Pop
Jack Pisters, nog altijd de drijvende kracht achter CvA Pop: ‘Ik gaf al een flink aantal jaren gitaarlessen en was hoofd Onderwijskunde op het Conservatorium van Amsterdam. Daar heb ik het plan voor de popafdeling voorgesteld en in 2003 was het zover. We hebben op diverse locaties gezeten totdat we acht jaar geleden ons in Q-Factory hebben gevestigd. In 2018 is daar de AEMA, de Amsterdam Electronic Music Academy aan toegevoegd.’

De popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam heeft een bijzondere aanpak.
Jack: ‘De term ‘popular music‘ heeft elders een andere vibe dan hier in Nederland, maar je moet je erbij voorstellen dat het muziek betreft van Justin Bieber, via Kendrick Lamar tot Frank Zappa. We faciliteren studenten om hier nieuwe muziek te schrijven, waarbij hun instrument hartstikke belangrijk is, maar niet de hoofdmoot vormt. Bij ons leer je een spin in het web te zijn: meedenken over productie, meedenken over nieuwe songs. Je hoeft niet alles alleen te doen, je bent een teamspeler. Je creëert nieuw materiaal en daarnaast leer je hartstikke goed spelen.

‘Als je alleen voor een instrument gaat raak je na de opleiding in een veel te kwetsbare positie. Als je verstand van productie hebt, ga je andere partijen spelen. Dan concentreer je je ook op de tekst, de song, je neemt het geheel als leidraad; genrevrij. Het zijn vier aspecten die in balans zijn: instrument, creativiteit, educatie en organisatie.’

                                         Megan de Klerk

Veilige omgeving
Megan de Klerk
, die met Eut net een nieuw album heeft uitgebracht en met Nusantara Beat op een enorme reeks festivals heeft gespeeld deze zomer, waaronder Lowlands, kan erover meespreken: ‘Het is echt een plek waarbij je de ruimte hebt om alles aan te pakken, dus je gaat echt in verschillende stijlen schrijven. Juist ook in opdracht. Ook als iets niet helemaal mijn ding was, doe je er toch uiteindelijk weer iets mee. Het is niet een hele makkelijke opleiding, je moet wel echt veel bewijzen, maar je blijft heel de tijd in beweging.

‘Ik ben aangenomen op zang, maar je wordt wel in allerlei projecten geplaatst waarin je samen moet schrijven met muzikanten in verschillende stijlen. En daarnaast waren er ook de lessen. Mijn favoriete vak was lyric lab. Je duikt daar echt in een opdracht die je dan later laat horen aan de klas, dus dat was echt een soort houvast. De close harmony lessen waren ook leuk. En de bandcoaching.

‘Wat heel, heel erg fijn was, was dat je op je bek kon gaan in een veilige omgeving. Je kon van alles proberen en als het even niet lukt was dat niet erg.’

Jack: ‘het is het samenwerken in vaak wisselende projecten, waardoor je ontzettend veel over jezelf ontdekt, waardoor je jezelf meer kan benchmarken. Je leert in 16 weken tijd veel muzikanten kennen, doet een gig met ze en daarna is er weer een nieuwe ronde, met nieuwe kansen.

‘Sommigen hebben in een project een leidende rol, anderen een meer dienende rol. Je doorloopt de keten schrijven, opnemen, repeteren, uitvoeren. Het gaat voorbij aan de schoolopdrachten. Het is echt hoe je aan de weg timmert en daardoor krijgen de zakelijke vakken ook een ander perspectief. Niemand gaat naar de school om manager te worden, maar op het moment dat jij heel enthousiast over je project bent, wil je dat ook goed organiseren, zodat je alle vier pijlers in de vingers krijgt: spelen, maken, overdragen en organiseren.

Lees hier meer over CvA Pop.
De open dag voor CvA Pop en AEMA zal op 9 december in Q-Factory Amsterdam plaatsvinden. 

Check hier de docenten die momenteel lesgeven op CvA Pop, waaronder Manuel Hugas, Joost Kroon, Marcel Singor, Arnold van Dongen, Vedran Mircetic, Ruben van Roon, Tim van Delft, Monique Bakker, Jolien Grunberg, Shishani Vranckx, Josephine van Schaik, Jack Pisters, Lené te Voortwis, Wiboud Burkens, Joost van den Broek, Attie Bauw, Hans Weekhout, Blanka Pesja, Claus Tofft, Marc Stakenburg en vele anderen. 

 

2O JAAR POP IN DE MELKWEG
Op woensdag 5 oktober dus het jubileumfestival 20 JAAR POP in de Melkweg Amsterdam, waar je als die bands en artiesten kan gaan zien die de CvA Pop opleiding hebben doorlopen.
Tickets € 15,- - Voor studenten € 10,-  

En dit zijn de bands en artiesten die je daar kan gaan zien

Nusantara Beat
De zeskoppige band Nusantara Beat is opgericht in Amsterdam door een groep muzikanten die zich verbonden voelen met hun Indonesische roots en cultuur. De band creëert tropische en mystieke klanken, geïnspireerd door traditionele Indonesische songs uit de 20e eeuw en brengt deze muziek tegelijkertijd naar de toekomst en was een van de highlights op Lowlands ‘23.

DeWolff
Drie weken geleden won DeWolff nog een Gouden Notenkraker (de muziekonderscheiding van collega's voor collega's) en vanaf Oktober trekt Dewolff weer door heel Europa om te spelen op de gerenomeerde poppodia. Over hun nieuwe album Love, Death and In Between: "Hey there baby won't you come on in, I got plenty old records that we can play, some rhythm & blues some old rock 'n roll, yes the type of stuff that can save a soul”. 

Sue The Night
Sue the Night brak door met het album ‘Mosaic’ en bracht haar op Best Kept Secret, Paaspop en Zwarte Cross. Vervolgens werden ze de Huisband bij De Wereld Draait Door, scoorden megahits op 3FM en de laatste single ‘Oceans (You Might Go)’ ontvangt veel airplay. "Deze single gaat over dat je een avontuur moet beleven, dat je in het diepe moet durven duiken, het onbekende.”

Josephine Odhil
Surrealistische dreampop voor dagdromers en avonturiers. Josephine speelde met The Mysterons op Lowlands en Transmusicales. Als Josephine Odhil maakt ze mysterieuze liedjes die je meenemen naar een wereld ver weg. Luister naar haar debuutalbum 'Volatile'.


Parker Fans
Parker Fans is een indiepopduo uit Amsterdam: Kick Kluiving en Sem Egter van Wissekerke. De een zit ook in Teddy's Hit en Personal Trainer; de ander is de beatmaker en bassist van het machtige Bob uit Zuid. 'Bricks', werd uitgebracht in maart 2023, met een EP in april.


MEIS
Winnaar songwriters competitie Mooie Noten, OOR-talent Popronde 2018, support Bazart, bandlid Eefje de Visser en Someone. Als derde generatie De Groot heeft ze haar portie muziek met de paplepel ingegoten gekregen. “Intense voordracht, onnadrukkelijk charisma en een krachtige aanwezigheid” (De Volkskrant).MEIS zal in april ’24 terugkomen in Melkweg voor haar eigen ‘MeisFest’ release show. Vanavond wordt vast een tipje van de sluier van deze show opgelicht.

Carceri
De Nederlandse Deathmetalband met twee albums op hun naam: ‘The Good Must Suffer The Wicked’ en ‘From Source To End’. Ze deelden het podium met bands als Krisiun, Disavowed, Pyaemia, Gorefest en Cypher, speelden op Neurotic Deathfest en toerden met Suffocation, Cattle Decapitation, Blood Red Throne, Sadist & Cerebral Bore.

The Great Communicators
Het geesteskind van de Nederlandse songwriter Arend Dijkstra, met invloeden van Beck, Arcade Fire, LCD Soundsystem. Hun tweede album 'The Endless Haze' trekt de luisteraar door een spiegelhuis vol onverwachte wendingen: stuwende drum- en basgrooves, kleurrijke en vlijmscherpe gitaar- en toetsenmelodieën, swingende percussie en energieke zang.

Kitchenette
Het geesteskind van Chis. O. Kikic. Twangy gitaren, weelderige synths á la War On Drugs, Kurt Vile en Midlake. De zanger/gitarist nam in 2018 het debuut van Kichenette op waarop het nummer ‘Upon the Shoulders’ staat dat goed werd opgepikt. In 2020 kwam het tweede album uit genaamd ‘Morning Pirouettes’. Nieuwe single ‘If I Can Dance, You Can Dance’ staat gepland als aankomende release!

Schoppenheer
Rapper, producer, presentator. Geen Balenciaga, wel TikTok. Fully plat absurdistische content en muziek, redder van the Netherlands, wel/geen sekte, stand up, stand, WTF!?

 

Swan
Integer, kwetsbaar, zwoel en rauw met soul. Swan heeft net haar nieuwe single ‘Yin Yang’ uit, op het label van - en geproduceerd door de beroemde Nederlandse producer - Perquisite. Haar debuut-EP staat gepland voor najaar 2023 en draait om het vinden van de balans tussen houden van anderen en houden van jezelf.Klankspoor
Het modulaire technoproject van de Haagse muzikant Quinten de Jongh. Met een passie voor live performance brengt Klankspoor een unieke mix van modulaire synthese, diepe baslijnen, hypnotiserende ritmes en repetitieve maar evoluerende melodieën.

 

‘Voldemort’
He who must not be named.

Donderdag 5 oktober, Melkweg Amsterdam 
Tickets € 15,- - Voor studenten € 10,-  

zoeken
zoeken