Release van de Week: Vandenberg – Sin

Vandaag verschenen: 25 augustus 2023

Muzieknieuws 25-08-2023 08:08

Drie jaar geleden verraste Ad Vandenberg de rockwereld met ‘2020’, het eerste Vandenberg-album in 35 jaar. Op een opvolger hoefden we minder lang te wachten: ‘Sin’ verschijnt vandaag en is in alle opzichten een verdieping van de ‘2020’-sound. Ad Vandenberg speelt met op het album met zanger Mats Levén drummer Koen Herfst en bassist Randy van der Elsen.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Kevin Pasman

Na het ‘2020’-album leek het me wel gaaf om toch nóg een tandje heavier te gaan”, aldus Vandenberg in Gitarist 390 (september 2023). “Iedereen die al zo lang in de business zit als ik raakt door de jaren heen alleen maar mellower, dus ik vind het wel leuk om het anders te doen. Wat dat betreft blijf ik eigenlijk een soort recalcitrante tiener.”

‘Sin’ is het eerste album dat Vandenberg opneemt met hun nieuwe zanger, de Zweedse geweldenaar Mats Levén, die in het verleden onder meer met Yngwie Malmsteen werkte. “Toen ik contact met hem opnam, zei hij: ik ben blij dat je eindelijk belt”, aldus Vandenberg. “Ik zei: hoezo eindelijk? Hij zei: toen ik hoorde dat je met MoonKings gestart was, baalde ik een beetje dat je mij niet gevraagd had. Bleek dat zijn moeder toen hij in de jaren tachtig midden twintig was de eerste twee Vandenberg-platen mee terug had genomen uit Londen. Hij kende al die nummers uit zijn hoofd.

We begonnen min of meer meteen aan de nummers te werken. Een beetje ideeën ping-pongen voor de nummers waar ik aan gewerkt had en op een gegeven moment ben ik naar Stockholm gevlogen om de zangmelodieën en tekstideeën met hem uit te werken. Voor we het wisten hadden we een plaatje gemaakt.”

De rest van de band is ongewijzigd gebleven ten opzichte van ‘2020’ en heeft Vandenberg wat dichter bij huis gevonden. Bassist Randy van der Elsen is een liefhebber en specialist op het gebied van melodieuze hardrock en traditionele heavy metal, zoals hij bij het Britse Tank ook al heeft laten horen. Alleskunner Koen Herfst bewees eerder dit jaar al op het debuutalbum van Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution dat hij de kunst van het rockdrummen tot in de puntjes beheerst en dat doet hij op ‘Sin’ weer.

En de muziek zelf? Die doet sterk denken aan de muziek van Whitesnake toen Ad Vandenberg deel uitmaakte van de band, maar dan steviger. De directere productie en het feit dat de band geen toetsenist heeft dragen daar ongetwijfeld aan bij. Vooral de energiekere nummers, zoals het vlotte Hit The Ground Running of de krachtige opener Thunder And Lightning, klinken alsof de band gewoon in de oefenruimte staat te spelen. De uitgesponnen afsluiter Out Of The Shadows en de Zeppelin-meets-Sabbathriffs van Walking On Water bewijzen dat nog zwaarder gaan geen loze ambitie was.

‘Sin’ verschijnt vandaag op cd, op vinyl en digitaal. Hieronder kun je alvast aan je eerste luisterbeurt beginnen. Op Muziekmagazines.nl kun je Gitarist 390 met daarin onder meer het interview met Ad Vandenberg bestellen.

 

 

zoeken
zoeken