Release van de Week: Johnathan Blake - Passage

Vandaag verschenen: 11 augustus 2023

Muzieknieuws 11-08-2023 10:08

Drummer Johnathan Blake en zijn formatie Pentad brengen vandaag de opvolger uit van hun 2021 Blue Note-debuut Homeward Bound. Op Passage hoor je behalve Blake in grote vorm Immanuel Wilkins op altsax, Joel Ross vibrafoon, David Virelles piano en Dezron Douglas bas. Passage is onze Release van de Week.

Elke vrijdag verschijnen er duizenden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Passage is een tribute aan Johnathan’s vader John Blake Jr., een jazzviolist wiens compositie ‘Passage’ het album haar titel geeft.

We spraken Johnathan Blake in 2019 tijdens North Sea Jazz en in het interview dat we publiceerden in Slagwerkkrant 215, jan-feb 2020 zegt hij over zijn vader: 'Bij hem stond de melodie altijd centraal, en dat hoor ik zeker terug in mijn eigen werk: never forsake the melody. Hij was, zoals ikzelf, iemand die dag in dag uit opnamen maakte van gezongen melodietjes. De dingen die ik nu schrijf, komen voort uit diezelfde minuscule catchy deuntjes.'

Download dat interview uit 2020 hier als pdf.

Onder de 10 nummers op Passage zijn ook 5 nieuwe eigen werken van Blake en stukken van Douglas, Virelles en Blake’s drumdocent en mentor Ralph Peterson Jr..

Het is een jazz-album dat vraagt om veelvuldig te draaien, met vanzelfsprekend briljant drumspel van Johnathan Blake, maar ook geweldige performances van de vier topmuzikanten in zijn kwintet. Blake speelt veelzijdig, shufflejazzgrooves wisselen af met straight fusionfeels en latin sferen. De ballads zijn prachtig ook. 

Full Album Stream op Youtube:

 

Luister op Spotify: 

 

zoeken
zoeken