Release van de Week: Edward Reekers - The Liberty Project

Vandaag verschenen: 4 augustus 2023

Muzieknieuws 04-08-2023 07:27

Het is zijn eerste album in 15 jaar. Voormalig Kayak-zanger Edward Reekers bracht eerder drie albums onder eigen naam uit. Nu is er The Liberty Project, dat hij maakte met producer Joost van den Broek en tal van topmuzikanten als Arjen Lucassen, Steve Hackett, Koen Herfst, Johannes Adema, Damian Wilson, Harry Sacksioni, Cindy Oudshoorn en Mark Bogert. The Liberty Project is onze Release van de Week. Vanavond, vrijdag 4 augustus, presenteert Edward Reekers het album met een concert in popodium De Boerderij in Zoetermeer.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

The Liberty Project bevat zeventien tracks waarop hij zingt, maar ook een zanger als Damian Wilson laat schitteren, zoals op Good Citizens. Mark Bogert is de gitarist op die track. Arjen Lucassen speelt gitaar en bas op The Disease. Drummer Koen Herfst en bassist Johannes Adema vormen de ritmesectie op vrijwel alle nummers. Met de roots in progrock gaat het album alle kanten op. We horen metal, pop, rock-georiënteerde powertracks, blues en bijna klassieke instrumentals. 

Good Citizens
Op de track Good Citizens horen we onder anderen Damian Wilson (Threshold), Koen Herfst (Vandenberg) en Cindy Oudshoorn (Kayak). Het was een van de eerste nummers die hij opnam voor het album: 'Na de tweede oerknal – de geschiedenis herhaalt zich – heeft zich een andere of parallelle wereld ontwikkeld, vergelijkbaar met de wereld die we kennen. Een vreselijke ziekte heeft zich verspreid en mensen leven in angst. We horen de politici zeggen dat alles goed komt als we ons allemaal aan de regels en voorschriften houden die ze hebben opgesteld. Natuurlijk kunnen ze niet leveren wat ze beloven; what else is new?' 

Edward Reekers wijdt uit over de 'making of' van Good Citizens. 

Edward vervolgt: “Toen ik de demo's voor dit album opnam, zong ik alle leadzang zelf. Naarmate het project vorderde, werd het me duidelijk dat ik verschillende stemmen moest hebben voor de verschillende liedjes en groepen mensen die ze zongen, om elke groep en elk nummer een eigen gezicht te geven. Ik vond Good Citizens een van de moeilijkste om 'weg te geven', omdat ik het zo graag zong. Gelukkig was mijn goede vriend Damian Wilson bereid zijn geweldige stem en overweldigende interpretatie aan de politici te geven, zowel in dit nummer als in ‘Never again’. En ik moet zeggen, ik ben meer dan blij met en trots op het resultaat!”

Mark Bogert
Hij voegt eraan toe: “Dit nummer was ook het eerste nummer dat gitarist Mark Bogert speelde. Zelfs in het demo-stadium voegde hij zoveel 'feel' toe aan de nummers. Luister maar eens naar de gitaarsolo die hij op dit nummer speelde! Ik had veel geluk hem op het album te hebben en ik ben erg dankbaar voor al het werk dat hij erin heeft gestoken. Wat een geweldige muzikant en geweldig mens! Naast Mark horen we Koen Herfst op drums, Johannes Adema op bas, Joost van den Broek op Hammond en ik speel wat keyboardpartijen en percussie(koebel!). Ook de achtergrondzang werd gedaan door goede vrienden van mij: Cindy Oudshoorn, Marcela Bovio en Peter Bauchwitz.”

Arjen Lucassen
Bij het samenstellen van The Liberty Project deed hij een beroep op een enorme pool van talenten waaronder Steve Hackett (Genesis), Arjen Lucassen (Ayreon), John' Jaycee' Cuijpers (Praying Mantis) en meer.

De twee laatsten spelen op de heftige track The Disease.

Reekers is de voormalige leadzanger van de band Kayak. Hij sloot zich bij Kayak voorafgaand aan de release van hun doorbraakalbum, Phantom of the Night (1978), met hun grootste hit "Ruthless Queen." Reekers bleef de zanger van Kayak tot hun breuk in 1982 en vanaf hun reünie 2005 tot en met 2014.

Hij bracht onder eigen naam de solo-albums The Last Forest (1980), Stages (1993) en Child of the Water (2008) uit en tourde door heel Europa als achtergrondzanger van artiesten als Meatloaf, Oleta Adams, Bobby Kimball en zelfs Caterina Valente. Ook is Edward een frequente gast-vocalist op het Ayreon project van Arjen Lucassen.

Vanavond, vrijdag 4 augustus, presenteert Edward Reekers het album met een concert in popodium De Boerderij in Zoetermeer.

Het album komt uit op Music Theories Recordings/Mascot Label Group.

Out of the Past (Prologue) (2:05)
The Present Day (4:09)
Two Lifetimes (4:21) met Cindy Oudshoorn en Harry Sacksioni
The Disease (5:08) met John 'Jaycee' Cuijpers en Ayreon
Good Citizens (4:36) met Damian Wilson
Liberty (5:34)
Patients, Have Patience (4:32) met Cindy Oudshoorn
The Break Up (5:28) met Cindy Oudshoorn
Turn to Us, Learn from Us (5:05) met Mark Lennon
The Clash of Belief (6:34) met Steve Hackett
Money (6:09) met Marcel Jonker
We Live to Die (5:58)
Remember the Fallen, Celebrate Life (4:56) met Joost van den Broek
Onwards and Forwards (5:07)
Never Again (2:58) met Damian Wilson
As Good as Any Goal (5:14) met Cindy Oudshoorn
.....into the Future (Epilogue) (3:21)

Luister hier naar het hele album. 

 

 

 

zoeken
zoeken