Release van de week: Shakti - This Moment

Vandaag verschenen: 30 juni 2023

Muzieknieuws 30-06-2023 14:07

De forever young gitarist John McLaughlin (81) bedacht 50 jaar geleden met tablaspeler Zakir Hussain (72) de formatie Shakti. Twee, inmiddels legendarische studioalbums waren het resultaat. Diverse live albums volgden, maar nu is er, 45 jaar later, een nieuws studioalbum, This Moment, onze Release van de Week. En de formatie staat op 9 juli op het North Sea Jazz Festival.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan zó ontzettend genieten van het virtuoze spel van gitarist John Mc Laughlin, tablaspeler Zakir Hussain, kanjira-gigant Selvaganesh en natuurlijk ook Shankar Mahadevan en violist Ganesh Rajagopalan zanger, samen Shakti versie 2023, ooit 50 jaar geleden ontsproten uit de breinen van McLaughlin en Hussain en sindsdien met veel onderbrekingen actief geweest als formatie. Nu releasen ze voor het eerst in 45 jaar een studioalbum, This Moment (maar luister vooral ook al die schitterende live albums die ze tussendoor maakten).

John McLaughlin (81) speelt elektrisch op dit album, anders dan in eerdere versies van Shakti. En dat geeft aan de muziek een heel apart karakter, jazzy, soms zelfs bluesy.

Selvaganesh (kanjira, mrdangam, ghatam) en Zakir Hussain (tabla) spelen ongenadig goed, vaak synchroon en leggen een swingend Indiaas tapijt onder de gitaar, viool en zang. 

De muziek etaleert continu virtuositeit, en zal ongetwijfeld bij sommigen van jullie de opinie oprakelen dat muziek niet om virtuositeit draait. Inderdaad, dat is meer dan waar, maar hoe virtuoos deze muziek ook is (elke seconde weer) het raakt diep, omdat het zo vanzelfsprekend gespeeld wordt dat je voortdurend het idee hebt in een spannend avontuur beland te zijn. Of het nou gaat om die fantastische percussiebreaks, hemelse zang, schitterende gitaarsolo’s, vioolriffs, tablasolo’s, of exercities van konnakol (vocale percussieritmes, om het simpel te omschrijven). 

Volgende week zondag speelt Shakti in precies deze formatie op het North Sea Jazz Festival in die schitterende Amazon zaal. Ik zal op rij 1 zitten! 

Om een of andere reden is het album op 30 juni nog niet vrijgegeven op Spotify en andere streamingdiensten, maar is wel al downloadable op Bandcamp.

Hieronder wel het album als Spotify playlist, waarbij één track geactiveerd is; de rest volgt hopelijk snel. 

 

 

 

 

zoeken
zoeken