Frank Tontoh over zijn drumpartijen op de nieuwe ep van Sterlatone

Project van Ivo Witteveen en Dylan Alling

Muzieknieuws 19-05-2023 08:01

Vandaag, 19 mei 2023, is de derde track van de aanstaande nieuwe ep van Sterlatone gereleased, Fought An Angel. Eerdere singles waren Right Before Dawn en The Crown. De drie singles staan nu samen op de ep Nowehere To Point. Wat de drie tracks met elkaar verbindt is het drumspel van de Engelse drummer Frank Tontoh, die afgelopen zomer twee dagen naar Amsterdam kwam op zijn grooves op te nemen. We spraken met hem over dit project.

Frank ‘Frankie’ Tontoh, 58 jaar oud, heeft een lange carrière op zijn naam staan. Op 8-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn vader vanuit Ghana naar Londen, waar zijn vader de fameuze formatie Osibisa begon. Toen de band met dubbeldrums wilde gaan werken werd Frankie, 17 jaar oud, de tweede drummer, mei 1982.

Seventies, eighties
In vogelvlucht naar 41 jaar verder: Frank Tontoh komt naar Amsterdam voor opnames met Sterlatone, het project van producer-toetsenist Ivo Witteveen, met zanger en co-writer Dylan Alling, gitarist Bastiaan Mulder, percussionist Jeroen de Rijk en bassist Mark Haanstra. Met Haanstra had Tontoh een heel goede klik: ‘Hij is een geweldige speler. Zijn timing was ongelofelijk. We zijn met steeds maar een of twee takes door de drie tracks heen gelopen. Ik wil vaak meer takes doen maar tegenwoordig leg ik me erbij neer als de producer zegt dat het goed was. En nu ik het teruggehoord heb geef ik hem gelijk. Ik denk dat het fantastisch klinkt. Het klinkt ook zoals hij het destijds opnam, met weinig edits. Echt seventies, eighties.’

Rollende grooves
En inderdaad, wat horen we? Steely Dan vibes, perfecte productie, heerlijk rollende grooves. Om een beeld te krijgen van de muziek van dit project, luister naar de nieuwe single Fought An Angel en bekijk daarna een fragment van de opname van de drums op deze track, met een iPhone gefilmd door Jeroen de Rijk.

George Michael
Heerlijke groove natuurlijk, waar de ervaring vanaf spat. Na Osibisa heeft Frank Tontoh flink carrière gemaakt. Hij speelde eindeloos veel sessies in de ICP Studios in Brussel: ‘Zij hadden me gezien bij het MTV Unplugged concert van George Michael, en wilden met me gaan werken’.

Inner Vinnie
Hij speelde voorts met Amy Winehouse, werd de musical director voor David Craig, en speelde jarenlang met Jack Bruce. ‘Natuurlijk ben ik steeds beter geworden in de loop der jaren. Ik begon risico’s te nemen in mijn spel. Maar dán moet je gaan nadenken! Is wat ik nu speel wel geschikt voor deze muziek? Je moet je gewoon gaan inhouden en geen ruimte geven aan je ‘inner Vinnie’. Als je Vinnie bij Sting hoort hoor je hoe veel hij zich inhoudt. Zo moet het!’


Frank Tontoh met Ivo Witteveen

De sound
De drumsound bij Sterlatone is zorgvuldig gekozen: ‘Mijn drumset stond al helemaal klaar en afgesteld toen ik aankwam. De producer wist duidelijk wat hij wilde. Ze wilden een vette sound, open toms, een beetje als Phil Gould van Level 42, of Lenny White, met een compacte snare en een droge kick.’

In onderstaand fragment hoor je Frank Tontoh de opname inspelen van Right Before Dawn. En luister daarna hoe producer Ivo Witteveen de sound maakte die uiteindelijk op de track terecht is gekomen.

In de aankomende editie van Slagwerkkrant, de juli-augustus editie, die uitkomt op 22 juni, vind je het volledige interview met Frank Tontoh.

Geniet nu van de drie nummers op de ep, en van nog een paar video's met Frank Tontoh, van de eighties tot nu. 

 

Osibisa - Live At The Marquee 1983


Jack Bruce & His Big Blues Band Live at Estival Jazz Lugano 2011


Frankie Tontoh over de vijf albums die hem hebben beïnvloed.

Frankie Tontoh - Drum Solo - Brother Strut - Milton Keynes - 25th June 2022

zoeken
zoeken