Release van de week: Dave Lombardo - Rites Of Percussion

Vandaag verschenen: 5 mei 2023

Muzieknieuws 05-05-2023 11:47

Metalgrootheid Dave Lombardo ken je natuurlijk als voormalig drummer van Slayer, en daarnaast speelde/speelt hij voor bands als Testament, Mr Bungle, Suicidal Tendencies en Annihilator. Vandaag is de release van zijn solodebuut als pure slagwerker; “Rites Of Percussion” is een full album van maar liefst dertien tracks met louter slagwerk.

Tekst Bouke Bijlsma

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

 
Behalve drums bespeelt Lombardo op Rites Of Percussion ook instrumenten als pauken, conga’s, timbales, Bongo’s, batás, Native American drums, shakers, maracas, djembés, symfonische gongs, Chinese bekkens, darbuka’s, octobans, cajóns, een enorme concert-basdrum en een vleugel. De focus lag, aldus Lombardo, op ‘de emotionele zeggingskracht van drums en percussie’.

 

Tito Puente en Mike Patton
Bij de aankondiging van het album vertelde Lombardo over zijn drijfveren om dit album te maken, en de rol daarin van Mike Patton (zanger van Faith No More en medeoprichter van Lombardo’s recordlabel Ipecac):
“Mike bracht me in 1998 al op het idee om een drumalbum te maken. Het begon ermee dat hij me Tito Puente’s Top Percussion-album liet horen. Natuurlijk kende ik Tito al wel, maar het benadrukte nog maar eens hoe muzikaal divers Mike is en hoe hij zich altijd omringt met mensen met diezelfde brede smaak en mindset. Dat vond ik inspirerend. Ik heb jarenlang allerlei ritmische ideetjes voor mezelf vastgelegd, vaak op een cassetterecorder, haha, maar Mike bleef maar zeggen dat ik eens een echt slagwerkalbum moest opnemen. Het idee achter dit album is dus al jaren in de maak. Ik moest gewoon het juiste moment vinden: en dat was dus nu!”    

Dave Lombardo (links) met Mike Patton (midden)
in superband Dead Cross


Check hier de video van track Journey Of The Host. Lombardo noemt het: ‘A tension-filled, psychedelic, riveting blend of beats. It's fast, frantic and fantastically fun.’

  

zoeken
zoeken