Release van de week: Altın Gün - AŞK

Vandaag verschenen: 31 maart 2023

Muzieknieuws 31-03-2023 11:25

Vandaag brengt de Amsterdamse band Altın Gün hun vijfde studioalbum uit op Glitterbeat Records. Op AŞK keert de band terug naar de jaren zeventig Anatolische folkrock sound die de eerste twee albums van Altın Gün kenmerkte. Een album vol energie en perfect om dit lenteseizoen in te luiden!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Na het releasen van de albums Âlem en Yol tijdens de coronapandemie is het opvallend dat de band weer terugkeert naar zijn oude geluid. We horen geen elektronische, met synths doordrenkte instrumentaties meer, die geënt waren op de elektronische pop van de jaren tachtig en begin jaren negentig. Nee, op AŞK weet de band tien traditionele Turkse volksliedjes opnieuw te interpreteren op een manier dat alleen Altın Gün zo kan doen. 

Het is dan ook geen toeval dat dit album anders is opgenomen dan zijn voorganger. "We hebben het opnemen van een rockalbum heel traditioneel aangepakt, zoals in de jaren zeventig," zegt bassist Jasper Verhulst. In dit geval betekent dat niet alleen zes muzikanten samenbrengen in een kamer met een paar microfoons. "Het gaat ook om de apparatuur die we gebruiken," vevolgt Verhulst, "de tape en alles."

Bekijk hieronder de videoclip van het nummer Rakıya Su Katamam. Een van de nummers waarin de warmte van de tape goed in terug te horen is.
 

Naast het warme karakter van dit album is het slagwerk van drummer Daniel Smienk ook zeker niet te missen. Vooral in het eerste nummer Badi Sabah Olmadan heeft zijn snare zoveel punch dat het gezien kan worden als het startschot van een album van epische proportie. 

Op AŞK horen we stuwende spacerock, een knoestige elektrische saz, een scheurende slidegitaar, boeiende synthsounds en hypnotiserende grooves. De zang van Merve Daşdemir en Erdinç Ecevit neemt je mee naar voorbije tijden in een hedendaagse warme jas. 

Luister het album hier.

 

Op 2 april is Altın Gün te zien in poppodium 013 in Tilburg en op 6 april treden ze op in Groningen SPOT/De Oosterpoort. Helaas zijn alle Nederlandse shows volledig uitverkocht. Daarna gaat de band op een ook al bijna uitverkochte Europese tour, en voor de zomer staat een lange tour door de VS en Canada op de rol. 

Altın Gün is:
Merve Daşdemir, zang en keyboards
Erdinç Ecevit, zang en keyboards
Thijs Elzinga, gitaar
Jasper Verhulst, bas
Daniel Smienk, drums
Chris Bruining, percussie

zoeken
zoeken