Release van de week: Ramkot - In Between Border Lines

Vandaag verschenen: 17 februari

Muzieknieuws 17-02-2023 15:02

Release van de week is op deze vrijdag "In Between Border Lines" van Ramkot. Na hun eerste single "Valium" uit 2018 en twee ep’s ("Ramkot", 2019 en "What Exactly Are You Looking For", 2021) werd het hoog tijd voor een volgende stap met een full album. Op "In Between Border Lines" laat het trio uit Gent horen dat ze tot volledige rockwasdom zijn gekomen, met hun kruising van garagerock en moderne indie, misschien met een vleugje stonerrock, en hier en daar raakvlakken met Queens Of The Stone Age. En Tom Leyman is gewoon een heel lekkere drummer! Foto Darkster

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Bij de bandnaam Ramkot denk je wellicht aan heel gruizige gooi-en-smijt-punk uit Gents smerigste oefenkot.

De triorock van broers Tim (zang, gitaar) en Tom (drums) Leyman en bassist Hannes Cuyvers is echter een stuk doordachter dan dat. Zelf noemen ze het ‘ramrock’. Best een toepasselijke term.

Ramkot met v.l.n.r. Tim, Tom & Hannes

Tom Leyman weet zeker wat rammen is, en heeft een prettige brutale feel, en een inderdaad gruizige klank die er lekker dik bovenop ligt. Maar je hoort aan alles dat hij technisch van wanten weet en heel bewust met sound en sfeer bezig is. Hij pakt volop de ruimte die een rocktrio biedt, en zet soms stiekem behoorlijk subtiele partijen neer, zoals in Tied Up, waar ritmisch onder alle gruis bakken vol ritmische details voorbijkomen. Tof hoe de accenten in de drums vaak heel anders vallen dan die van de bas en de gitaar, en hoe Ramkot daarmee speelt.

Tom Leyman - foto Bart Heemskerk (ESNS 2023)

Met titelsong In Between Border Lines zet de band ons op het verkeerde been met hun eigenwijze versie van een jaren tachtig rockballad-intro, waarna de drie aansluitend met One More lekker rechtdoor van leer trekken in een riff-gebaseerde rockpopsong met hitpotentie, waarin Tom op driekwart van het nummer de boel openbreekt met een verassende breakbeat. Nice! Check it out.


Hier speelt Ramkot live in de Urgent.FM-studio:
1. Red 2. Exactly what you wanted 3. Broken Thighs

 

En dit is hun eerste full album In Between Border Lines:


zoeken
zoeken