Release van de week: Koen Herfst & Boris van der Lek - On Hold

Vandaag verschenen: 13 januari

Muzieknieuws 13-01-2023 13:08

Release van de week is op deze vrijdag “On Hold” van het illustere duo Koen Herfst & Boris van der Lek. Duo omdat ze met z’n tweeën zijn, en illuster omdat we ze eerder potten zagen breken als opener en afsluiter van Herfstfest, zowel in België als in Nederland. Blijkbaar beviel de samenwerking zo goed dat de stukken moesten worden vastgelegd voor het nageslacht, en dat kunnen wij onderschrijven want de drums van Koen en de sax van Boris hebben een ontegenzeggelijke klik. Niet alleen live maar dus duidelijk ook op deze originele ep.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Een duoplaat van een drummer en een saxofonist. Natuurlijk is dat altijd een spannende combinatie – we zagen het eerder bij Cyril Directie & Hans Dulfer – met naast de voor de hand liggende muzikale mogelijkheden natuurlijk ook wel wat beperkingen: geen akkoorden, geen bas om de brug te slaan tussen ritme en melodie. Nou ja, in eerste track Geen Krupa, doen ze precies dat: een baslijn om de brug te slaan tussen ritme en melodie. Maar in de andere tracks is het zuiver sax met drums, en dat vinden we stiekem toch het leukst (al slaat Koen in Geen Krupa wel een verrassend aardse swingshuffle over de lekkere scheursax van Boris). Hier en daar hoor je wat vocals, zoals in Hey Bo Diddley (over het onvermijdelijke ritme, dat we op Herfstfest nog met z’n allen moetsen meeklappen :-), of een gedubbelde sax, of een shakertje of claps. Maar dat is het wel. Lekker baldadig gespeelt met de nodige (en altijds welkome) Haagse bluf, zoals vooral in Raw (Op Z’n Haags). Afsluiter 28 Beats Per Minute (we hebben het niet nagemeten :-) heeft toch opnieuw een basje en een lekker straighte groove die licht doet denken aan ouwe Nederkraker Still Believe. Nice! Een hele fijne feel good-ep voor de liefhebber!

Koen & Boris op Herfstfest 2022 in Den Haag (Foto Rob van Dalen)

 

zoeken
zoeken